Sarbatorile Iasului s-au incheiat, marti, cu o ceremonie in cadrul careia au fost premiate o serie de personalitati culturale ale orasului, in timp ce IPS Teofan a primit titlul de cetatean de onoare, fiind singura persoana careia i s-a decernat aceasta distinctie la actuala editie a sarbatorilor.

"Este o onoare si o datorie pentru ca sunt primit intr-o obste aleasa. Aleasa pentru ca aici e o credinta puternica, aleasa din punct de vedere al culturii, al istoriei. Este o datorie pentru mine pentru ca am fost chemat sa slujesc in acest oras si am datoria de a continua lucrarea ilustrilor mei predecesori", a spus IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, citat de NewsIn.

In cadrul evenimentului, intitulat "Seara Valorilor", au mai fost oferite 60 de medalii de argint, inscriptionate cu chipul domnitorului Alexandru cel Bun si stema "Iasi 600", printre medialiati numarandu-se rectorii universitatilor din Iasi, inalte fete bisericesti, sefi de institutii publice iesene, oameni de cultura, oameni de afaceri, dar si presedintele PSD Mircea Geoana. "Iasul poate sa devina, cu mai mult sprijin, o capitala regionala autentica. Nu exista un alt oras care sa iradieze atata influenta, cultura, atractie", a spus liderul PSD.

Autoritatile iesene au mai decernat o serie de premii in domenii precum societatea civila, sport, educatie, cultura si jurnalism. Astfel, Fundatia "Timpul" a fost premiata pentru organizarea Festivalului de Teatru "EuroArt", sportivul Vlad Sacaleanu pentru cucerirea titlului european la Tir, iar patru elevi au primit premii pentru perfomantele obtinute la diverse olimpiade. In cadrul premiilor culturale "Pogor", noua personalitati, printre care Nichita Danilov si Constantin Tofan, au primit, de asemenea distinctii. Premiul pentru jurnalism "Vanda Condurache" a fost decernat redactorului sef de la Suplimentul de Cultura, George Onofrei.

Sarbatorile Iasului s-au incheiat oficial marti seara cu un spectaculos foc de artificii, pentru care municipalitatea a cheltuit peste 18.000 de euro. De asemenea, in fata Palatului Culturii o serie de formatii romanesti si din strainatate au sustinut concerte.

Sarbatorile Iasului s-au desfasurat pe parcursul a zece zile, anul acesta manifestarile fiind sub egida programului "Iasi 600", care marcheaza 600 de ani de la prima atestare documentara cunoscuta a orasului. Timp de zece zile, Iasul a fost gazda a numeroase evenimente culturale, sportive si educationale. Sarbatorile Iasului au coincis cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasul devenind, timp de cinci zile, cel mai mare centru de pelerinaj din tara. Potrivit estimarile jandarmilor, numarul pelerinilor care s-au inchinat la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Nifon va creste la peste 250.000 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.