Peste 30.000 de persoane au asistat, marti, la Iasi, la Sfanta Liturghie, slujba oficiata de un sobor de 13 preoti, in frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit jandarmilor, in ultimele patru zile aproape 150.000 de pelerini s-au inchinat la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

"Iasul implineste 600 de ani. Au trecut sase veacuri ca o clipita, in care aici, pe acest pamant, a fost multa inviere si rastignire. Cel mai important moment al acestor 600 de ani a fost gandul maritului voievod Vasile Lupu sa o aduca aici pe Sfanta Cuvioasa Parascheva", a spus IPS Teofan, in cadrul Liturghiei, tinuta pe o scena amplasata in fata Catedralei Mitropolitane.

La ceremonialul religios au participat numeroase oficialitati locale, dar si politicieni precum Mircea Geoana, Ecaterina Andronescu, Ilie Sarbu, Liviu Dragnea, Gheorghe Flutur si Cristian Adomnitei. Pentru prima data in ultimii 18 ani, de la ceremonie a lipsit PF Daniel. "Desi retinut la Bucuresti de multe lucrari urgente, ne aflam prezent sufleteste la Iasi, in comuniune duhovniceasca cu Inaltpreasfintia Voastra, cu toti ierarhii prezenti la sarbatoare, cu autoritatile de stat centrale si locale, cu preotii, monahii, monahiile si cu multimea de pelerini", a precizat PF Daniel intr-un mesaj trimis, luni, IPS Teofan.

Hramul Sfintei Parascheva s-a desfasurat fara incidente, in conditiile in care peste 300 de pelerini au avut nevoie de ingrijiri medicale, acestia acuzand, in special, dureri musculare si de cap.

Autoritatile locale au pregatit pentru pelerini peste 55.000 de sarmale, 8.000 colaci, 1.000 de litri de vin, 500 de litri de bere si 600 kilograme de mere.

Prima slujba inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva a avut loc in Catedrala Mitropolitana din Iasi la 14 octombrie 1955. Cunoscuta in popor si sub numele de "Sfanta Vineri" sau "Vinerea Mare", Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a veacului al XI-lea. S-a nascut in Epivata, o localitate aflata pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol, pe atunci capitala Imperiului Bizantin. Dupa ce a vizitat Ierusalimul, Sfanta Cuvioasa Parascheva a intrat intr-o manastire de calugarite, in Iordan, unde s-a nevoit in post si rugaciune. In anul 1641, dupa ce Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, intaistatatorul ei de atunci, Patriarhul Partenie I, a hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.