Dintre cei mai bogati romani prezentati in topul realizat de revista Capital, opt au fost sau sunt anchetati penal. Invariabil, cei suspectati s-au aparat invocand faptul ca anchetarea lor a demarat la ordin politic.

1. Gigi Becali, considerat cel mai bogat roman cu o avere de circa 2,5 miliarde de euro provenite din afaceri imobiliare si din fotbal, are cel putin doua dosare penale. In primul dosar penal este suspectat ca a dat mita pentru a obtine peste 200 hectare de teren in Pipera - zona de nord a Capitalei. In urma acestor inginerii funciare, multi tarani au ramas fara terenurile revendicate. In al doilea dosar ("Valiza cu bani"), Becali este acuzat ca a incercat sa cumpere un meci cu 1,7 milioane de euro.

2. Dinu Patriciu, cu o avere de circa 2,1 miliarde de euro, este anchetat penal pentru spalari de bani si alte fraude financiare in dosare precum "Rafinaria Vega Ploiesti" si "Rompetrol". Instrumentarea dosarelor a pornit din 2003, in baza unui memorandum intocmit de Ioan Talpes, pe atunci consilierul pe probleme de siguranta nationala al presedintelui Ion Iliescu. Atunci, s-a vehiculat speculatia potrivit careia afacerea petroliera a lui Patriciu urma sa fie preluata de Ovidiu Tender, protejatul lui Talpes.

3. Familia Voiculescu, cu o avere de circa 1,6 miliarde de euro, a fost si este protagonista unor dosare penale de fraude financiare si spalari de bani prin seniorul Dan Voiculescu si fiica sa Camelia. In primul dosar penal, cei doi sunt suspectati de faptul ca au spalat banii lui George Copos obtinuti prin vanzarea catre Loterie a unor spatii comerciale. In dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, Dan Voiculescu este cercetat, intre altele, de majorare ilegala de capital. In primii ani de dupa 1990, Voiculescu a fost suspectat ca si-a construit averea folosindu-se de fondurile fostei Securitati. Voiculescu a negat acuzatia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.