Barbatii homosexuali sunt mult mai putin prevazatori decat cei heterosexuali in privinta protectiei din timpul actului sexual.

Aceasta, cu atat mai mult, cu cat sunt cei mai expusi la contractarea acestei boli. Rezultatele unui studiu recent al Ministerului Sanatatii, inclus in Strategia Nationala HIV/SIDA 2008-2013, spun ca 26% dintre heterosexuali au avut doua sau mai multe partenere sexuale in ultimele trei luni.

In cele 170 de cazuri de infectie HIV descoperite, in 2006, in randul adultilor, peste 78%, circa 132, din cei diagnosticati, erau heterosexuali, restul de 38 fiind homosexuali. Rezultatele unui studiu recent al Ministerului Sanatatii, inclus in Strategia Nationala HIV/SIDA 2008-2013, publicata pe site-ul ministerului in aceasta luna, spun ca 26% dintre heterosexualii chestionati au avut doua sau mai multe partenere sexuale in ultimele trei luni. Dintre acestia, 60% au declarat ca au folosit prezervativul la ultimul contact sexual. Pe de alta parte, potrivit datelor furnizate de minister si de fundatia ACCEPT, in 2005, doar 28,3% dintre barbatii de orientare homosexuala foloseau prezervativ in relatiile sexuale cu parteneri ocazionali.

SIDA se ia de multe ori «la pachet», cu sifilisul sau gonoreea

Studiile efectuate arata ca, desi toti respondentii, fie hetero sau homosexuali, erau informati despre maladia SIDA, doar 5,6% dintre femei si 2,7%, dintre barbati au raspuns corect la intrebarile referitoare la cunostinte mai aprofundate despre HIV. Dar, in Romania, arata Strategia Nationala HIV/SIDA, nu exista studii aupra prevalentei orientarii bisexuale si homosexuale la barbati. Datele disponibile au fost obtinute doar in cateva zone in care s-au desfasurat interventii. Comportamentul la risc este evidentiat si de infectiile cu transmitere sexuala, respectiv 35% au avut sifilis si peste jumatate gonoree, dintre cei testati. Mai mult, dintre cei care s-au testat HIV, 1,8% au declarat ca rezultatul a fost pozitiv.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.