Ca urmare a faptului ca tot mai multe cazuri de trichineloza sunt raportate iar consumul de carne de porc va creste odata cu sezonul rece, Ministerul Sanatatii Publice atentioneaza populatia sa respecte urmatoarele recomandari:

- Sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau de vanat, in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora.

- Sa achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar.

- Sa renunte la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne cruda sau insuficient prelucrata termic.

- Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

La om, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.

Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale, insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie.

Boala nu se transmite interuman.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.