Ata chirurgicala importata din China de la firma Shandong Weigao Medical Polymer este nesterila si a ajuns in 136 de spitale din Romania, potrivit raportarilor autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.

Potrivit Comisiei de ancheta din cadrul Ministerul Sanatatii, ata chirurgicala chinezeasca nu a mai fost utilizata in spitalele din Romania din data de 10 septembrie 2008.

"Nu credem ca vor fi raportate alte cazuri cu complicatii postoperatorii din cauza atei chirurgicale, avand in vedere faptul ca ea este biodegradabila, fiind vorba de un catgut, si s-a dizolvat pana acum la pacientii la care a fost utilizata. Nu au mai fost raportari de infectii postoperatorii, in afara cazului de la Arges", a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu.

Raportul analizelor microbiologice ale Institutului Cantacuzino din Bucuresti arata ca ata chirurgicala importata din China este contaminata cu diferite tipuri de bacili.

"Pe baza probelor existente in acest moment, socul septic extrem de grav care a dus la decesul pacientei de la spitalul din Calinesti, este cauzat, cel mai probabil, de folosirea atei chirurgicale nesterile", a completat Iliescu.

Conducerea spitalelor unde a fost achizitionata ata chirugicala va fi sanctionata dupa o serie de controale ale comisiei de ancheta din cadrul ministerului. "Managerii sau directorii medicali care sunt responsabili de achizitionarea loturilor de ata nesterila vor fi sanctionati. Firma distribuitoare risca amenzi de pana la 5.000 de lei, pentru comercializarea unor produse care nu aveau inscriptionata marca CE, prevedere legala obligatorie in toate tarile UE", a completat secretarul de stat Iliescu.
Ministerul Sanatatii a dispus verificarea stocurilor de ata chirurgicala, dupa ce, in urma cu trei luni, o femeie din judetul Arges care a nascut prin cezariana, la un spital din Calinesti, a decedat la scurt timp. Dupa aproape trei luni de verificari, s-a constatat ca aceasta a murit din cauza atei chirurgicale cu care ii fusese suturata operatia.

Ministerul Sanatatii stia, inca din luna august, de problema atei chirurgicale importata din China, insa unele spitale au ignorat ordinul de retragere a produsului din uzul medical, in ciuda avertismentelor ca acesta ar putea provoca imbolnaviri sau chiar decesul pacientului, potrivit unor surse din cadrul Maternitatii Ramnicu Valcea. "Ministerul a trimis o circulara, in luna august, in care spunea ca respectiva ata chirurgicala este nesterila, din cauza unei posibile contaminari, si cerea ca aceasta sa nu mai fie folosita. In unele spitale, insa, ordinul ministerului nu a fost respectat", au declarat sursele citate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.