Distribuitorii de medicamente din Romania au initiat demersurile legale pentru chemarea in judecata a ministrului Eugen Nicolescu, pentru a-l obliga sa reactualizeze preturile medicamentelor, asa cum prevede legea, a anuntat luni Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

In urma intalnirii de sambata cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, distribuitorii considera ca propunerea ministerului de a actualiza preturile pentru doar 200 de medicamente nu rezolva in niciun fel situatia, arata NewsIn.

"Prin aceasta initiativa, ministrul le cere, practic, celorlalti pacienti ignorati, ale caror medicamente nu se afla pe lista de reactualizare a preturilor, sa se trateze pentru boli grave cu aspirina. Vom ajunge in situatia in care vom avea preturile inghetate, dar medicamentele vor lipsi cu desavarsire. In mod natural, niciun operator nu va mai fi interesat sa distribuie medicamente la care inregistreaza pierderi”, a declarat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Reprezentantii ministerului si cei ai distribuitorilor de medicamente se vor intalni, din nou, miercuri, pentru a discuta problema actualizarii preturilor.

Distribuitorii de medicamente au sistat, la inceputul saptamanii trecute, livrarile catre toate spitalele si farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor. "Ne aflam in imposibilitate financiara de a continua distributia de medicamente si am decis sistarea livrarilor pe o perioada nedeterminata, pana la recalcularea preturilor. In conditiile in care suntem acum se prefigureaza o criza majora pe piata farmaceutica", a explicat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Distribuitorii reclama faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,33 lei pentru un euro.

Vineri, Colegiul Farmacistilor din Romania a avertizat ca stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate, dupa ce, din pricina neactualizarii preturilor, distribuitorii au sistat livrarile.

Avertismentul lansat de farmacisti a venit dupa ce, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca nu exista o criza a medicamentelor in Romania si a acuzat distribuitorii ca vor sa determine majorarea pretului medicamentelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.