Premierul Tariceanu a cerut renuntarea la "comunism si populism" in dezbaterea legata de salarii. Premierul a argumentat ca eliminarea plafonului reprezentat de salariul secretarilor de stat este justa, intrucat salariile directorilor din companiile de stat nu pot fi mentinute la un nivel redus pentru ca oamenii valorosi ar pleca in sistemul privat.

"Daca vorbim despre economie de piata in Romania trebuie sa lasam la o parte si populismul si comunismul. Nu putem avea societati comerciale cu capital de stat sau majoritar de stat unde salariile celor care le conduc sa fie intr-o diferenta uriasa fata de sectorul privat, pentru ca atunci ne putem astepta doar la o performanta execrabila. Toti oamenii de valoare vor pleca in mediul privat", a declarat Tariceanu, citat de NewsIn. Premierul a mai adaugat ca o societate comerciala are la baza un buget de venituri si cheltuieli, iar performanta se rasplateste.

Obligativitatea ca salariile directorilor din companiile de stat sa fie cel mult egale cu cel al unui secretar de stat, prevedere impusa in anul 2001, a fost eliminata de guvernul Tariceanu printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in luna august, potrivit ziarului Cotidianul.

Potrivit "Cotidianul", liberalul Dorel Oros de la Salaj, noul sef al Romsilva, primeste un salariu de 30.790 de lei, stabilit in august de Consiliul de Administratie, adica aproape cat a castigat in total in 2007 - 37.533 de lei conform declaratiei de avere. La salariu s-ar adauga si prima de final de an, reglementarea legala fiind ca directorului i se poate acorda un premiu anual in valoare de cel mult 12 remuneratii brute lunare. In acest fel, salariul anual al directorului general al Romsilva se dubleaza, ajungand la 720.000 de lei, adica 200.000 de euro, sustine Cotidianul.

In contextul discutiilor generate de publicatia "Cotidianul", Tariceanu a mai facut precizari si in ceea ce priveste agentiile guvernamentale. In cazul acestora, situatia este diferita, argumentand ca functionarii publici trebuie "sa se conformeze anumitor reguli care functioneaza in orice administratie". Seful Executivului a amintit ca a cerut o analiza a veniturilor personalului agentiilor guvernamentale, pe care o va primi marti si in urma careia va lua o decizie, fara a preciza in ce va consta aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.