Sa fii prieten cu mediul inseamna in mod inerent sa economisesti mai multi bani, folosind mai putin, desi uneori sa fii ecologist costa mai mult decat sa fii nepasator.
Probabil ca multi dintre si-ar dori sa instaleze panouri solare pe acoperis sau turbine eoliene in curtea interioara pentru a nu mai plati facturi colosale la energia electrictrica, dar realitatea este ca nu multi si le permit.

Insa asta nu inseamna ca nu poti economisi banii de benzina, pe apa sau pe alte utilitati, traind o viata mai simpla si mai libera - pasi care pot ajuta la conservarea resurselor naturale. Si chiar daca nu va declarati spirite ecologiste, si nu e in interesul dumneavoastra sa salvati planeta, consumand mai putin, macar economisiti bani si va protejati de criza financiara uriasa in care ne aflam. Iar banii reprezinta, fara indoiala, ceva ce toti vrem sa conservam, arata DivineCaroline.

  • Anti-sticle de plastic! O sticla de plastic de apa minerala la 0,5 l costa intre 1,5 si 5 lei, ceea ce inseamna ca, daca cumparati 5 sticle de apa pe saptamana, intr-un an veti da intre 360 si 480 de lei doar pe buteliile de apa minerala. La prima vedere nu vi se pare mult; insa ganditi-va ca nu asta e adevaratul cost ci: cele 1, 5 milioane de barili de petrol care se consuma la fabricarea acelor sticle. In plus daca stam bine sa ne gandim unele companii doar imbuteliaza apa obisnuita si ne-o vand adaugandu-i pe eticheta nu stiu cate minerale si proprietati magice, vanzandu-ne sub numele unui brand ceva ce putem lua si pe gratis. Iti poti cumpara un termos sau o sticla de apa funny colorata pe care o poti reutiliza, poti folosi cana sau paharul ori de cate ori ai ocazia si iti vei pastra in portofel cativa banuti.

  • Folositi apometre, contoare si dusuri economice! Dusurile economice va vor reduce consumul de apa si pentru ca de asemenea pastreaza apa calda mai mult timp vor reduce si consumul la energia electrica de asemenea. Daca aveti dusuri mai vechi si dureaza mult pana se incalzeste apa, nu lasati apa rece sa curga pe conducta, pastrati-o pentru a uda florile, pentru a curata sau a spala vasele cu ea. Ganditi-va ca in alte parti ale lumii exista niste oameni care mor de sete si ar da orice pentru un pahar de apa.

  • Energia inseamna viata. Salveaza energia! Nu-ti poti permite un Prius? Nici o problema. Sunt alte modalitati mai ieftine, unele gratis care-ti leaga baierele la punga dar nu te leaga de pat, cum ar fi bicicleta, mersul pe jos, alergatul, autobuzul, metroul sau tramvaiul. De cand pretul benzinei nu mai este ce era odata, sa mergi in fiecare zi cu masina oriunde ai nevoie nu mai este cel mai ieftin mijloc de transport, iar celelalte variante par mult mai verzi (mai ales primele trei), iar pe termen lung te vor ajuta sa economisesti si bani de Prius, sa slabesti, dar si sa salvezi cativa barili de petrol din patrimoniul mondial. Daca totusi nu te poti descurca fara masina si este vital sa conduci, iata cateva indicatii: condu moderat, fara sa accelerezi prea rau la verde si redu gradual viteza cand te apropii de semafor. Si nu lasa ceilalti participanti la trafic sa se aseze in fata ta si sa te incetineasca. Doar asa vei salva cativa litri de benzina. Desi in Bucuresti acest lucru este un pic utopic.

  • Spalati inteligent! Daca iti speli vasele la o masina speciala, incearca sa o umpli inainte de a-i da drumul, nu o porni doar cu o cana si cu un castron. La fel si cand iti speli rufele asigura-te ca ai umplut norma de 5 kg de rufe murdare, in felul asta economistesti atat apa cat si energie. Si apa cu care iti speli fructele poate fi pusa intr-un castron si apoi poti uda florile cu ea. Fiecare mililtru de apa contreaza. De asemenea la masina de spalat poti folosi apa rece, consumul fiind mai mic, insa miscarea centrifuga ajutand in aceeasi masura la inlaturarea petelor. Vara poti sa-ti usuci rufele si fara sa le mai pui masina sa ti le stoarca. In felul asta nici nu ti le mai uzezi atat de repede, dar mai scutesti si din energia celor peste 1000 de rotatii/secunda. Cea mai simpla metoda la care ma gandesc in fiecare dimineata este sa inchid apa cand ma spal pe dinti. Inainte lasam robinetul sa curga si 10 minute in gol pana imi periam eu dintii. La fel si in dus. Nu lasa apa sa curga cat timp iti samponezi parul. Il poti opri si apoi reporni. Sau poti pune dopul la cada si poti savura o baie cu spuma in loc de un dus lung, la care nu poti contoriza cati litri cubi de apa ai lasat sa curga pe gaura neagra a canalului.

  • Aveti grija cu "Vampirii"! Stiati ca intrerupatoarele si incarcatoarele mai raman cu ecranul in stand-by sau cu luminitele aprinse chiar si dupa ce le-ati oprit? Cunoscute drept vampiri sau fantome energetice, se estimeaza ca aceastea sunt responsabile de 10 - 40% din consumul total de energie al fiecarei case. Daca stau bine sa ma gandesc nu doar asta ar fi problema. De cate ori nu am adormit la film sau cu laptopul deschis? Fara sa ne dam seama ca acesta a consumat enrgie toata noaptea. Cea mai simpla metoda este sa le scoatem din priza, pentru a evita toate problemele. In plus, un incarcator lasat in priza chiar daca nu incarca telefonul, consuma energie! Deoarece are un circuit intern de indeplinit. Ce ne costa. E doar un gest gratuit sa le smulgem in priza.

  • Mancati Verde! "V" vine de la "Vericire" Este de 1.000 de ori mai sanatos sa gatesti si sa mananci acasa decat in oras. Iti pui si imaginatia la contributie dar economistesti si bani si esti si sigur ca este santos ceea ce iti pui in farfurie. In plus daca mananci la fast-food sau la restaurant implica foarte multe ambalaje si hartii aditionale care oricum ajung la gunoi. Si ce rost are sa dai banii pe hartii si pe pahare de plastic pe care le arunci ulterior? De asemenea cand mergi la cumparaturi incearca sa-ti cumperi cat mai mult alimente neimpachetate. Ce e fara ambalaj este mult mai sanatos si mai ieftin. Puteti sa economisiti energie pastrand cat mai multa mancare in frigider. In concluzie fie ca este plin, fie ca este mai gol frigiderul consuma aceeasi cantitate de enrgie, chiar si cand afara sunt 37- 40 de grade.

  • Cumparati mai putin! Traim intr-o societate consumatorista in care oamenii nu-si mai gasesc alta distractie decat shopping-ul. Oamenii nu mai merg la teatru sau la opera duminica. Merg la cumparaturi in mall. Una dintre cele mai simple metoda de a economisi banii este de a cumpara mai putin. Asta inseamna sa plecam la cumparaturi cu liste prestabilite, in care sa notam doar lucrurile de care avem cu adevarat nevoie. Nu mai stim sa facem diferenta intre lucrurile PE CARE LE VREM si lucrurile DE CARE AVEM NEVOIE. De asemenea am putea sa mai alegem si variantele low-cost, adica buticurile vintage, targurile de lucruri vechi sau magazinele de antichitati, siturile unde oamenii isi vand lucrurile de care nu mai au nevoie. Este mult mai ok ca lucrurile neuzate, foarte putin folosite sa se reintoarca la un pret mai ieftin la oameni care au nevoie de ele neintroducandu-se astfel noi produse de acelasi fel in sistem. Asta inseamna ca oamenii ar trebui sa constientizeze ca sunt inconjurati de lucruri de care nu au nevoie si pe care le pot oferi sau vinde la randul lor.

Bineinteles ca exista o serie lunga de lucruri marunte care pot fi facute pentru a salva intregul ecosistem de la extinctie, lucruri care pot fi facute cu mici eforturi si cu bani putini daca exista vointa. Inlocuind becurile obisnuite de 70 sau 100 de W cu tuburi fluorescente, mergand cu bicicleta la birou, mancand mere in loc de snacksuri, band uneori apa de la robinet, folosind un termostat automat, punandu-ne termopane pentru a nu mai plati mii de gigacalorii in plus...astea ar fi cateva sugestii. Insa pun pariu ca fiecare dintre noi poate constientiza dimineata, in timp ce se spala pe dinti, cat de important este sa salvam si putinul verde pe care-l mai avem si cu siguranta vom fi mai sanatosi si mai fericiti. Caci "V(erde)" vine de la "Vericire".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.