Mutarea rezidentiatului dupa repartizarea in stagiatura a studentilor de la Medicina creeaza controverse

Ministerul Sanatatii a aminat cu o luna examenul de rezidentiat, care de ani buni se desfasoara in noiembrie, si a stabilit ca repartizarea pentru stagiatura sa se faca la inceputul lunii decembrie. Asadar, exact pe dos in comparatie cu ceea ce s-a intimplat in ultimii cel putin zece ani. Poate de aceea, in aceasta perioada, studentii din provincie alearga dupa procuri pentru a trimite pe altcineva sa-i reprezinte la repatizarea in stagiatura, pe motiv ca ei se pregatesc pentru rezidentiat.

In ultimii ani, examenul de rezidentiat s-a dat la sfirsitul lunii noiembrie, iar repartizarea in stagiatura se facea dupa acest examen. Acum, majoritatea tinerilor absolventi de medicina sint nevoiti sa vina la repartizarea in stagiatura pe 6 decembrie, in conditiile in care nu sint convinsi ca vor lua rezidentiatul. Initial, examenul de rezidentiat a fost stabilit, ca in fiecare an, pe 14 noiembrie.

Din motive greu de inteles, Ministerul Sanatatii a aminat examenul pentru data de 19 decembrie. "Nu pot sa ramin pe afara. In ceilalti ani, daca nu luai rezidentiatul, te duceai la stagiatura, acum toti ne ingramadim la stagiatura, ca sa fim siguri ca raminem undeva. Va fi o nebunie", afirma Radu, proaspat absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti. O parte din colegii lui cred ca nici nu merita efortul sa vina personal la repartizarea in stagiatura. Drept urmare, au mers la notar sa intocmeasca procura pentru unul dintre parinti, frati, veri sau colegi care sa le tina locul.

"Mergem pe 6 decembrie, apoi pe 13 trebuie sa ne ducem iarasi ca sa aflam spitalul la care vom fi stagiari. Eu trimit pe altcineva, am facut deja procura. Nu are rost sa vin de la 400 de kilometri si sa pierd vremea pe-acolo. Repartizarea puteau sa o faca si dupa rezidentiat, iar numarul celor care se prezentau era mai mic, pentru ca o parte din absolventi intra la rezidentiat", sustine Mirela Jude. Ea a terminat Facultatea de Medicina din Bucuresti anul acesta si ar trebui sa vina de la Orastie pentru repartitie.
Alti studenti au cedat in fata haosului din invatamintul medical si refuza sa mai devina stagiari sau rezidenti, preferind sa plece in strainatate sau sa se angajeze la diverse firme de distributie a medicamentelor.

Studentii afirma ca toate schimbarile referitoare la datele examenelor si repartitiilor s-au facut din cauza alegerilor. Ministerul spune, la rindul sau, ca studentii sint cei care au cerut modificarea. "Cred ca nu voiau sa aiba scandal in preajma alegerilor si au dat totul peste cap, mai ales ca anul trecut rezidentiatul a fost un examen cu probleme", spune Andreea, absolventa si ea a Facultatii de Medicina.

"In fiecare an iese revolta"

Florian Popa, presedintele Comisiei de Rezidentiat si rector al Universitatii de Medicina din Bucuresti, sustine ca in acest an nu se va repeta scandalul de anul trecut. Atunci, toate grilele au fost cunoscute dinainte, iar numarul studentilor care au obtinut punctajul maxim a fost mai mare decit numarul de locuri. "In acest an, doar 40a din grile au fost publicate si sint cunoscute de studenti, restul de 60a vor fi la prima vedere.

Deci nu se compara cu anul trecut. Dar, la rezidentiat, in fiecare an iese revolta pentru ca sint multi care nu iau examenul", sustine Florian Popa. In acest an, aproximativ 4.000 de absolventi nu vor lua rezidentiatul, pe 2.210 locuri scoase la concurs inscriindu-se 6.067 de candidati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.