Tot mai multi artisti romani sunt cotati din ce in ce mai bine pe piata de arta contemporana internationala, iar pretul lucrarilor unor artisti precum Dan Perjovschi, Mircea Cantor si Victor Man ajunge pana la aproximativ cateva zeci de mii de euro, considera dealer-ul de arta, Mihai Pop.
Dintre artistii romani contemporani prezenti constant pe piata de arta internationala cel mai bine cotati sunt Dan Perjovschi, Mircea Cantor si Victor Man, sustine dealer-ul de arta clujean, Mihai Pop.

La targul de arta noua, The Armory Show de la New York, desfasurat intre 27 si 30 martie 2008, Dan Perjovschi, a fost reprezentat de galeria Lombard-Fried Art Projects. Lucrarea "Postcards from America", o instalatie de aproximativ 500 de desene de marimea cartilor postale, expuse pe un perete si executate de Perjovschi in anii '90, a fost evaluata cu suma de 125.000 de dolari americani. Instalatia a mai fost gazduita in atriumul Muzeului de Arta Moderna din New York in 2007.

The Armory Show 2008 a fost vizitat de vedete precum Lance Armstrong, Calvin Klein, Angela Missoni, Matt Dillon, James Franco, Mary Kate Olsen, Chuck Close, Tracey Emin si Takashi Murakami si a gazduit lucrarile a peste 2.000 de artisti in viata, din 160 de tari. Despre targ, Roberta Smith de la "New York Times" a spus ca "The Armory Show, de pe Pier 94, este in cea mai buna forma".

Artistul vizual Silvestru Munteanu considera ca "lucrarea 'Postcards from America' a lui Dan Perjovschi nu costa mult avand in vedere ca artistul italian Maurizio Cattelan nu vinde sub 1 milion de dolari".
Dupa Dan Perjovschi, Mircea Cantor si Victor Man sunt urmatorii ca importanta, lucrarile lor vanzandu-se cu zeci de mii de euro, un pret decent pe piata de arta internationala.

In 2005, Mircea Cantor a realizat seria de 20 de sculpturi cu titlul "Porumbul de cristal", in marime naturala, care se vinde cu 4.000 de dolari americani de catre galeria Yvon Lambert. Tot in 2005, "Still from Deeparture" video-ul color, mut, de 2 minute si 43 de secunde, filmat pe pelicula de 16mm si transferat pe DigiBeta, a fost pus in vanzare de aceeasi galerie cu pretul de 25.000 dolari americani.

"Pretul lucrarilor lui Mircea Cantor si Victor Man este, sa spunem, de zeci de mii, respectiv mii de euro", afirma Mihai Pop, care detine Galeria Plan B din Cluj si Berlin. De altfel, in perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2008, la Art Forum Berlin din 2008, Galeria Plan B ii va reprezenta pe artistii: Adrian Ghenie, Ciprian Muresan, Navid Nuur, Miklos Onucsan, Serban Savu si Gabriela Vanga.

Dealer-ul de arta Mihai Pop mai adauga ca "nu toti artistii romani vand. In general, vanzarea operelor este o mare problema pentru artistii din lumea intreaga, doar o mica parte din ei reusesc sa vanda constant prin intermediul unei galerie. Este si mai greu sa ai o galerie care sa te reprezinte permanent, sa-ti asigure productia lucrarilor, sa-ti plaseze lucrarile in colectii importante, sa te expuna la targuri de arta si sa arate ce lucrezi curatorilor si directorilor de muzee".

Operele artistului contemporan Victor Man sunt si ele bine cotate pe piata de arta internationala. La The Armory Show din New York, mai multi colectionari s-au entuziasmat de cele doua picturi, de dimensiuni mici, pe care le-a cumparat rapid cunoscutul dealer de arta londonez, Timothy Taylor, in galeria caruia se regasesc lucrari apartinand unor mari artisti ca: Damien Hirst, Andy Worhol, sau Roy Lichtenstein.

Lucrarile valoroase sunt "masurate de calitate in primul rand, certificata de participarea in expozitii importante in locuri bune, institutii publice, muzee. Dar conteaza si prestigiul galeriei care-l reprezinta pe artist. In general, relevanta culturala a lucrarilor, recunoscuta ca atare, aduce capital financiar, iar capitalul de imagine il determina pe cel financiar", a mai adaugat Mihai Pop.

Tot in 2008, la Londra, artistul Damien Hirst a vandut, intr-o licitatie tinuta de casa Sotheby's, cu 127 milioane de dolari americani. "Damien Hirst este un artist global care sfideaza economia", a afirma atunci Tobias Meyer, directorul Sotheby's. Jose Mugrabi, un dealer de arta din New York a adaugat: "astazi, oamenii cred mai tare in arta decat in bursa de valori".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.