Stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate, dupa ce, din pricina neactualizarii preturilor, distribuitorii au sistat livrarile, avertizeaza Colegiul Farmacistilor din Romania.
Situatia de criza este agravata, sustin farmacistii, de obligativitatea prescrierii medicamentelor pe denumire comerciala. "Din aceasta cauza, farmacistii sunt in imposibilitatea de a inlocui medicamentele care nu se mai gasesc in stocuri cu alte medicamente care contin aceeasi substanta activa. Aceasta obligativitate a fost reintrodusa anul acesta, desi in toata Europa, substitutia generica in farmacii este incurajata, cu scopul de a proteja pacientii si de a scadea cheltuielile fondurilor de asigurari de sanatate", precizeaza Colegiul Farmacistilor.

Avertismentul lansat de farmacisti vine dupa ce, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca nu exista o criza a medicamentelor in Romania si a acuzat distribuitorii ca vor sa determine majorarea pretului medicamentelor. "Nu se pune problema unei crize a medicamentelor in acest moment. Medicamente sunt in spitale, farmacii si depozite. Inteleg ca unii distribuitori au interese proprii si vor sa creeze panica, astfel incat Ministerul Sanatatii sa ia masura de majorare a pretului medicamentelor", a declarat Nicolaescu.

Distribuitorii de medicamente au sistat, la inceputul saptamanii, livrarile catre toate spitalele si farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor. "Ne aflam in imposibilitate financiara de a continua distributia de medicamente si am decis sistarea livrarilor pe o perioada nedeterminata, pana la recalcularea preturilor. In conditiile in care suntem acum se prefigureaza o criza majora pe piata farmaceutica", a explicat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Distribuitorii reclama faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,33 lei pentru un euro.

In replica, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca nu va lua nicio masura pana in luna noiembrie. "Vom incerca, in luna urmatoare, sa gasim o solutie care sa nu afecteze pacientii prin scumpirea medicamentelor", a declarat, marti, ministrul Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.