Adaposturile militare din anii `50 au fost proiectate sa reziste la bombe de 1.000 de kilograme, care ar fi putut fi lansate de iugoslavi.

Tunelele subterane construite in Banat, langa granita cu fosta Iugoslavie, au fost folosite de sateni pe post de coliba, stana, crama sau chiar debara.

Cei care calatoresc cu masina pe drumul spre vama sarbeasca pot zari pe o parte si alta a soselei o ciudata forma de relief. Musuroaie uriase de pamant incep sa rasara de la intrarea in localitatea timiseana Jebel si se intind pana in apropierea granitei cu Serbia. Cocoasele acoperite cu vegetatie salbatica numita „porumbac”, plina de spini, ascund de fapt buncare militare construite in anii ’50, de teama unui eventual atac din partea Iugoslaviei lui Tito.

Pamant-bonus pentru cei cu buncar

Avand in vedere soliditatea fortificatiilor, cu pereti din beton armat si tavan din fier cu o grosime de 30 de cm, acestea au ramas in stare perfecta. Buncarele au intrat in proprietatea taranilor dupa retrocedare.

Majoritatea nu le-au gasit insa niciodata o utilitate. Pentru ca nu pot folosi terenul pe care se afla buncarele, satenii au fost despagubiti cu un bonus de 10 metri patrati. „Aceste buncare sunt abandonate. Nu au mai fost revendicate de armata, asa ca au intrat in proprietatea satenilor”, a spus Sabin Bociu, primarul localitatii Jebel.

„Sunt foarte interesant facute. In copilarie ne jucam prin cazemate de-a soldatii. Jucam «pac-pac», confectionam arcuri, prastii si arme din tuburi bergman. Copiii din ziua de azi nu se mai joaca in ele, au alte procupari”, a mai povestit primarul din Jebel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.