"Le Clézio este intr-adevar unul dintre cei mai importanti scriitori ai lumii si a fost premiat pentru noua directie din literatura contemporana. Eu unul, insa, l-as fi preferat in locul lui pe Michel Tournier", a declarat pentru NewsIn scriitorul Nicolae Breban.

Scriitorul a mai precizat ca literatura romana se poate mandri cu doua nominalizari la premiul Nobel, dar, din nefericire, nu avem prea multe sanse sa primim distinctia. "Nu avem nici un laureat la Nobelul pentru literatura pentru ca scriitorii romani sunt tradusi prea putin in alte limbi de circulatie internationala. Discutia este lunga, dar ne putem mandri cu cele doua nominalizari pentru Lucian Blaga din anii '50 si Nichita Stanescu in '70", a spus Nicolae Breban.

Nicolae Breban a declarat ca polemica legata de asa-zisul antiamericanism al Academiei sudeze nu are temei si nu se regaseste si in randul autorilor tineri din Romania. "Exista, mai degraba, o atitudine pro-americana in randul scriitorilor tineri din Romania, iar eu unul il prefer pe Saul Bellow", a mai adaugat scriitorul.