In Romania zilelor noastre, festivalurile si proiectele care promoveaza arta contemporana sunt finantate fie din bani europeni, fie din sponsorizari, accesul la banii publici fiind aproape imposibil.

Acesta este si semnalul de alarma subliniat in cadrul conferintei prilejuite de evenimentul eXplore Dance, dedicat dansului contemporan, festival care se va desfasura intre 14 si 19 octombrie 2008.

Arta contemporana din Romania este in impas, iar discutiile in cercurile de specialitate devin mai aprinse cu fiecare ocazie. Este amintita de fiecare data dificultatea de a obtine fonduri pentru organizarea manifestarilor artistice si este subliniat de asemenea, faptul ca arta contemporana din Romania nu se bucura de prea multa intelegere din partea politicienilor si a celor care au posibilitatea de a finanta astfel de manifestari .

“Daca in Romania vrei sa organizezi un festival de cultura numai din fonduri romanesti, este imposibil. Festvalurile de arta contemporana sunt finantate in proportie de peste 50% din fonduri internationale. Apoi este nevoie de sponsorizari, dar si in acest caz, numarul investitorilor straini este mai mare decat al celor romani”, a declarat Andreea Capitanescu, directorul artistic al festivalului eXplore DANCE, membra asociatiei neguvernamentale ArtLink.

In plus, legislatia care permite accesarea fondurilor europene nu este prea prietenoasa, cu atat mai mult cu cat artistii nu sunt reprezentati cum se cuvine in mediul politic. Nici macar faptul ca actualul ministru al culturii, Adrian Iorgulescu, care este muzician si ar trebui sa inteleaga efortul tuturor celor care activeaza in domeniu, nu reprezinta un motiv de optimism pentru artisti si pentru organizatorii de festivaluri.

“Avem un ministru al culturii care activeaza de foarte multi ani in domeniul muzicii contemporane si in acest sens ar trebui sa avem un interlocutor care vorbeste aceeasi limba. Spunem noi ca ar fi de lucrat si atat timp cat ar exista un dialog, poate se vor schimba mai multe lucruri.(...) Noi tragem semnale de alarma privind arta contemporana. Speram ca pe viitor sa reusim sa ne aliniem la UE prin infiintarea unei legi care sa permita ong-urilor, muzeelor, altor institutii, sa aplice cu un program anual , nu doar cu un proiect, astfel incat sa poti sa gandesti din punct de vedere artistic un eveniment. Pentru noi e o lupta de dimineata si pana seara, intr-un sistem un sistem care nu te ajuta”, a subliniat Andreea Capitanescu.

In cadrul dezbaterii la care au luat parte organizatorii eXplore Dance si reprezentanti ai presei de specialitate, a fost de asemenea subliniata importanta promovarii fenomenului artei contemporane de catre jurnalisti si mass media dar chiar si de catre artistii insisi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.