"Nu vom suplimenta cu mai mult, pentru ca nu exista suficiente cadre care sa pregateasca rezidentii, atunci cand acestia ajung in spitale", a explicat Nicolaescu.

Florian Popa, directorul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar, care se ocupa de organizarea examenului de rezidentiat programat pe 9 noiembrie, a inaintat, miercuri, o cerere oficiala Ministerului Sanatatii, pentru suplimentarea cu 150 a numarului de posturi scoase la concurs. "Consider cererea pe care am inaintat-o decenta si normala, avand in vedere numarul de absolventi care vor sustine concursul anul acesta", a declarat, pentru NewsIn, Florian Popa.

Absolventii de medicina care vor sustine examenul de rezidentiat sunt nemultumiti ca au fost scoase la concurs doar 1.902 posturi, cu 500 mai putine decat in 2007, dintre care peste 660 sunt in mediul rural, acolo unde se inregistreaza cel mai mare deficit de medici.

La rezidentiat sunt asteptati sa participe peste 4.500 de absolventi, iar concurenta cea mai mare va fi pe posturile care nu sunt in zone defavorizate.

"Este foarte bine ca sunt scoase la concurs atat de multe posturi in zonele defavorizate, in mediul rural, unde nu exista medici de niciun fel. Insa este inadmisibil ca in marile orase sa fie repartizate doar cateva locuri. Studentii au dreptate sa fie nemultumiti si daca vor actiona in vreun fel pentru marirea numarului de posturi, eu vor fi alaturi de ei", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

Reprezentantii ministerului sustin ca au fost scoase la concurs mai putine locuri decat anul trecut pentru ca, in 2008, au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea de posturi in domeniul sanitar. "Pe 22 iunie 2008, a fost organizat concursul de rezidentiat pe post, fiind ocupate astfel 537 de posturi. In data de 9 iulie, a fost organizat si un test de selectie pentru rezidentiat in medicina de familie cu timp partial, 1.071 de medici pe medicina generala fiind declarati, atunci, rezidenti. Numarul de locuri, respectiv cel de posturi, care a fost publicat la concurs anul acesta a fost stabilit in functie de solicitarile unitatilor sanitare si de capacitatea de pregatire", sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii.