Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa revine in Romania dupa treisprezece ani si se va desfasura in perioada 11 octombrie - 21 decembrie, iar la eveniment vor participa 21 de companii din 13 tari, care vor oferi un adevarat maraton teatral cu 26 de spectacole in 55 de reprezentatii.

Teatrul Bulandra va organiza, in perioada 11 octombrie - 21 decembrie 2008, cea de a XVII-a editie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, eveniment care va reuni teatre importante, precum Piccolo Teatro di Milano - Theatre de l’Europe, Maly Teatr din Sankt Petersburg, Teatre Lliure din Barcelona, Teatro de la Abadia din Madrid , Teatrul National "Sao Joao" din Portugalia si Düsseldorfer Schauspielhaus, se arata intr-un comunicat al Teatrului Bulandra.

Timp de doua luni, Teatrul Bulandra va prezenta un adevarat regal teatral care va cuprinde 55 de reprezentatii ale celor 26 de productii europene invitate.

Infiintata in 1990, din initiativa celebrului regizor Giorgio Strehler, Uniunea Teatrelor din Europa este in prezent una dintre cele mai importante asociatii teatrale, care reuneste 19 dintre cele mai prestigioase teatre europene, printre care Piccolo Teatro di Milano sau Maly Teatr din St. Petersburg, precum si membri cu titlu individual din 16 tari, precum Declan Donnellan, Andrzej Wajda, Roger Planchon sau Silviu Purcarete.

La numai un an de la infiintarea Uniunii Teatrelor din Europa, Teatrul Bulandra se alatura acestei prestigioase asociatii teatrale europene (1991).

Uniunea Teatrelor din Europa organizeaza in fiecare an un festival la care sunt invitate sa participe atat teatrele membre, cat si teatre din afara Uniunii, cu scopul de a prezenta publicului cele mai importante productii europene in materie de teatru.

In fiecare an, festivalul este organizat de un teatru membru al UTE in parteneriat cu orasul, in 2008 ajungandu-se la cea de-a 17-a editie. Cu aceasta ocazie, Festivalul UTE revine la Bucuresti dupa ce in 1995 organizase cea de-a 4-a editie.

Festivalul va transforma orasul Bucuresti in capitala europeana a teatrului prin prezenta a 21 de companii care vor oferi spectatorilor un adevarat maraton teatral cu 26 de spectacole, in 55 de reprezentatii, in diverse locatii: salile Teatrului Bulandra, Izvor si Toma Caragiu, Teatrul Odeon, Teatrul National.

Printre piesele care vor fi jucate pe scenele din Capitala in cadrul festivalului se numara: "Boris Godunov", de Puskin, in regia lui Declan Donnellan, productie Cehov Festival Moscova; "Viata si destin", dupa celebrul si controversatul roman al lui Grossman, in regia lui Lev Dodin, la Maly Teatr; "Trilogia vilegiaturii" de Goldoni, intr-o viziune inedita, a lui Toni Servillo de la Piccolo Teatro; "Minciuna dupa un scenariu propriu", realizat de Pippo Delbono, la Fondazione del Teatro di Torino & Teatro di Roma si "Amedeu sau Scapi de el cu greu", de Eugen Ionescu, cea mai recenta creatie a lui Roger Planchon, regizorulul si creatorulul STUDIO 24.

Directorul Teatrului Bulandra si, din 2006, Presedintele Uniunii Teatrelor din Europa, Alexandru Darie, "dedica aceasta editie doamnelor din lumea teatrului prin cele doua premiere: 'Orfeu si Euridice', o noua versiune de Adrian Enescu cu variatiuni pe teme de Gluck, un tulburator poem de iubire in regia sa si spectacolul 'Lear', montat de Andrei Serban, cu o distributie exclusiv feminina", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, se vor proiecta si doua filme produse de televiziunea italiana realizate in memoria lui Giorgio Strehler, fondatorul Uniunii Teatrelor din Europa, urmand ca ulterior sa aiba loc o seara dedicata memoriei lui Georgio Strehler la care va participa cunoscuta actrita a Teatrului Piccolo din Milano - Andrea Jonasson, sotia marelui regizor.

Festivalul va fi deschis cu spectacolul "Antigona" de Sofocle, drama femeii care refuza aplicarea cu orice pret a unor legi crude, incercand sa respecte alte criterii (familiale, religioase), o productie a Schauspielhaus din Graz, in regia Annei Badora, unul dintre cele mai importante nume ale regiei germane si austriece. Un spectacol de muzica, miscare si cuvinte, cu un impresionant cor de douazeci de persoane din toate colturile lumii. Cele doua reprezentatii vor avea loc la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, pe 11 si 12 octombrie, ora 19.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.