“Adevarul” a intrat in posesia unui document prin care Bechtel cere, practic, subordonarea statului roman pentru a finaliza Autostrada Transilvania.

In urma unei discutii, care ar fi fost purtata cu reprezentanti ai statului, Bechtel anunta oficial Compania de Autostrazi ca trebuie sa primeasca bani oricand, oricat si pentru orice.

Bechtel a trimis in urma cu 8 zile un document Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), prin care anunta ca in baza unei asa-zise negocieri la nivel inalt cu reprezentanti ai statului roman ar fi obtinut facilitati nelimitate. Conform acestui document (“Instiintare privind sedinta-obiectivul pe 2008 al Primului-Ministru”),

CNADNR ar fi obligata sa accepte aceste pretentii.

In prima parte a documentului, Bechtel se spala pe maini­ pentru banii incasati pentru lucrari neexe­cutate.”In acest moment, Antre­pre­norul (Bechtel si subcontractorul turc ENKA - n.r.) considera ca incapacitatea permanenta a Beneficiarului /Reprezentantului Beneficiarului de a progresa in ceea ce priveste actiunile pericliteaza capacitatea Antreprenorului de a indeplini solicitarile declarate ale Primului-Ministru legate de obiectivul pe 2008”, se spune in documentul semnat de Michael John Mix, managerul de proiect al Bechtel. Dupa aceasta introducere dura, urmeaza si “oferta”.

Banii sau autostrada!

Prima cerere: bani. Sa fie platite toate facturile emise de Bechtel, desi o mare parte dintre lucrarile pentru care s-au emis facturi nu au primit aviz din partea consultantilor si a Inspectiei in Constructii. Motivul invocat de partea romana: calitatea execrabila a executiei, materiale fara certificate de provenienta, imposibilitatea verificarii executarii unor lucrari la standarde acceptate, si altele.

Ca sa elimine aceasta problema, americanii au pus pe lista a doua cerere: consultantii si inspectorii sa nu mai verifice calitatea lucrarilor, ci doar cantitatea: „Hotararea RB (reprezentantul beneficiarului - nota redactiei) trebuie sa vizeze doar verificarea cantitatilor de lucrari realizate in conformitate cu Contractul“.
Tot la bani se refera si cand vorbesc de restituirea avansului consistent primit de la CNADNR la inceputul anului, in contul caruia ar fi trebuit sa execute o serie de lucrari pe care nu le-au finalizat. “Beneficiarul (...) nu va avea pretentii legate de dobanzi ori penalitati; bugetele sunt controlate de Minister, nu de catre Antreprenor.

De asemenea, Beneficiarul isi va retrage pretentiile legate de dobanzi si de orice alte penalitati cu privire la avansul pe 2006”, se pretinde in documentul emis de Bechtel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.