Institutul "Matei Bals" a pregatit deja 200.000 de teste pentru ca fiecare femeie gravida sa fie testata de cel putin doua ori pe timpul sarcinii.

Potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, in cadrul acestei campanii ar trebui sa fie testati si sotii femeilor insarcinate, deoarece acestia pot transmite virusul HIV prin contact sexual. "Testarea femeilor gravide este foarte importanta, deoarece transmiterea pe verticala a virusului HIV, de la mama la fat, este un fenomen care a luat amploare in ultimii ani", spune directorul Institutul "Matei Bals".

In Romania sunt inregistrati 7.719 de pacienti infectati cu HIV, dintre care 4.741 sunt femei. In perioada ianuarie-iunie, s-au nascut sase copii infectati cu HIV pe cale maternofetala, iar in aceeasi perioada au fost facute peste 30.000 de teste de depistare HIV la femei gravide, dintre care 32 au avut rezultate pozitive.

In intreaga lume, se estimeaza ca sunt infectate cu HIV 33 de milioane de persoane, majoritatea din tari africane, conform datelor statistice pe 2007 ale Organizatiei Natiunilor Unite. Anul trecut, din cauza HIV-SIDA au murit doua milioane de oameni, cu 100.000 mai putin decat in 2006.

Potrivit medicilor, principalele cai de transmitere a virusului HIV sunt contactul sexual si de la mama la fat. Alte cai de transmitere sunt folosirea de seringi si ace nesterilizate.