Inspectorii din cadrul Inspectoratului Sanitar de Stat Dolj au descoperit, in patru spitale din judet, pachete din cele trei loturi de ata chirurgicala suspectata ca ar fi nesterila, insa aceasta nu fusese utilizata. „La spitalul de Maternitate 'Filantropia' din Craiova, la Centrul de Cardiologie, la Spitalul Municipal Calafat si la Spitalul Orasenesc Dabuleni au fost descoperite mai multe loturi de ata chirurgicala nesterila. S-a dispus retragerea lor si n-am intampinat nicio problema“, a declarat directorul adjunct al Autoritatii pentru Sanatate Publica Dolj, Stefan Popescu.

Ata chirurgicala a fost retrasa si urmeaza sa fie transportata la Bucuresti, pentru a fi distrusa. Cutiile cu ata chirurgicala din China au ajuns in spitalele din Dolj prin intermediul mai multor firme de distributie.

In judetul Constanta, rezervele de ata chirurgicala au fost retrase de la Spitalul Mangalia, iar pentru verificarea calitatii atei au fost trimise probe la laboratoare din Franta si Belgia. "De la noi din spital a fost retrasa ata, insa nu stim inca daca este nesterila sau nu, pana nu avem rezultatele analizelor. Nu imi amintesc cum se numeste firma de la care am cumparat ata, insa nu inteleg de ce sa face atat scandal pe aceasta tema, pentru ca au mai existat cazuri asemanatoare, de produse medicale cu probleme", a precizat, pentru NewsIn, directorul spitalului Mangalia, Ion Niculescu.

In judetul Vaslui, in urma unui control dispus de Ministerul Sanatatii, au fost descoperite, la spitalele din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti, sute de cutii cu ata chirurgicala nesterila, care poate pune in pericol viata pacientilor. "De multi ani de zile luam toate produsele de la aceelasi distribuitor, Pansiprod, de la care ia toata tara", a declarat directorul medical al Spitalului de Urgenta Vaslui, Carmen Rotaru. Potrivit obligatiilor contractuale, distribuitorul a trimis alte stocuri in cele patru spitale, insa, in urma unor analize efectuate la Spitalul de Urgenta Vaslui, s-a constatat ca si ata chirurgicala din lotul nou este nesterila si, prin urmare, nu a fost utilizata.

Ministerul Sanatatii a dispus verificarea stocurilor de ata chirurgicala, dupa ce, in urma cu trei luni, o femeie din judetul Arges care a nascut prin cezariana, la un spital din Calinesti, a decedat la scurt timp. Dupa aproape trei luni de verificari, s-a constatat ca aceasta a murit din cauza atei chirurgicale cu care ii fusese suturata operatia.

Ministerul Sanatatii stia, inca din luna august, de problema atei chirurgicale importata din China, insa unele spitale au ignorat ordinul de retragere a produsului din uzul medical, in ciuda avertismentelor ca acesta ar putea provoca imbolnaviri sau chiar decesul pacientului, potrivit unor surse din cadrul Maternitatii Ramnicu Valcea.