La inceputul acestei saptamani a avut loc intalnirea bilaterala dintre reprezentanti ai mediului academic roman si italian, in cadrul campaniei de diplomatie publica Piazza di Romania, organizata de catre Ministerul Roman al Afacerilor Externe.

Scopul mesei rotunde, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, a fost acela de a gasi solutii si modalitati pentru constructia unei imagini reale, pozitive, a comunitatii romane din Italia, se arata intr-un comunicat de presa.

"Relatia dintre Italia si Romania „este un caz unic in Europa. Este o situatie in care doua popoare se intersecteaza", a afirmat Stefano Ronaldo, profesor de politici publice in comunicare, la universitatea IULM din Milano.

Stefano Rolando, profesor la Universitatea IULM din Milano a subliniat ca in imaginarul colectiv international, ceea ce conteaza nu este cum este cunoscuta o tara, ci cum este simplificata, iconizata imaginea ei. Romania nu a reusit sa gaseasca aceasta forma simplificata, iconizata a ei insasi, si de aceea nu este luata in considerare in imaginarul colectiv international este opinia profesorului italian.

Pe de alta parte, Serban Stati, scriitor, eseist si traducator, fost ambasador al Romaniei in Italia a firmat ca in acest moment, "Imaginea romanilor din Italia nu este o criza, ci este o evolutie". Problema de imagine a comunitatii romane din Italia este una noua, datand din perioada cand romanii au inceput sa vina in numere tot mai mari in Italia, iar populatia imigrata nu a fost una omogena, cuprinzand si raufacatori.

"Nu este ca si cum putem schimba de la o zi la alta imaginea romanilor pe care am vazut-o cu totii in ofensivele din presa, din comportamentele ofensive din Italia, care au avut si in Romania ecouri la fel de negative", a subliniat si Serban Stati, scriitor, eseist si traducator, fost ambasador al Romaniei in Italia.

Este nevoie de organizarea unui observator permanent al situatiei comunitatii romanesti din Italia, pentru a putea interveni atunci cand apar probleme, a subliniat Stati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.