Cu o avere estimata la 2,8 miliarde de dolari, Gigi Becali a devenit cel mai bogat roman, in urma unei reestimari a averii petrolistului Dinu Patriciu.

Potrivit Gandul, Becali a beneficiat de anuntul oficial privind pretul oficial al tranzactiei Rompetrol catre KazMunaiGaz, care l-a coborat pe pe omul de afaceri Dinu Patriciu de pe prima pozitie a acestui clasament pana pe locul trei-patru, conform averilor fiecaruia, prezentate in topul celor mai bogati romani, alcatuit de revista Capital.

Kazahii au dezvaluit pretul platit lui Patriciu pentru Rompetrol, 1,6 miliarde de dolari, mult mai mic decat cel care s-a vehiculat pana acum si pe baza caruia Patriciu a fost plasat de revista Capital pe primul loc in "Top 300", cat si in topul realizat de revista Forbes.

Conform Cotidianul, in topul ,"Forbes" pentru Europa de Sud-Est, Patriciu ocupa pozitia a zecea in clasamentul general si prima pozitie in topul oamenilor de afaceri din domeniul petrolier. Daca luam in considerare insa suma avansata de KazMunaiGas, miliardarul ar cobora trei locuri in clasamentul general si un loc in clasamentul petrolistilor.

Gardianul scrie ca la momentul tranzactiei, Rompetrol era evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel ca 75% din actiuni ar fi valorat 2,7 miliarde de dolari. Raportul anual al KazMunaiGaz (KZM) arata ca preluarea companiei romanesti a costat 1,6 miliarde de dolari.

"Da, este adevarat", a declarat ieri presei Ilia Pustogacev, directorul de politici informationale din KMG, facand referire la suma platita pentru trei sferturi din Rompetrol.

Totodata reprezentantii companiei, au sustinut ca valoarea grupului Rompetrol se ridica la 2,2 miliarde dolari, si nu 3,6 miliarde, cum s-a vehiculat imediat dupa anuntul oficial privind vanzarea Rompetrol, in august 2007.

Din datele prezentate de KazMunaiGaz, Patriciu controla inainte de vanzare 80% din actiunile grupului, in timp ce partenerul sau american Phillip Stevenson avea restul de 20%. Astfel, Patriciu a incasat 1,28 miliarde de dolari, iar Stevenson a primit 320 milioane de dolari pentru pachetele vandute. KMG a preluat, in 2007, 75% din grupul petrolier fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, dar detaliile financiare ale transferului de proprietate nu au fost prezentate.

"O sa donez cam 20-30 de milioane de euro pe an"

Contactat de Gandul, patronul Stelei a raspuns in stilul caracteristic, adica exuberant. "Sunt bucuros ca am ajuns cel mai bogat roman. Cine nu s-ar bucura de o asemenea veste? Sa stie toata lumea ca sunt cel mai tanar miliardar din Romania! Sunt fericit, domnule, sunt patronul celui mai puternic club de fotbal, am o familie mare. Nu m-am asteptat niciodata sa ajung aici si ii multumesc lui Dumnezeu, ca numai de la El mi-au venit toti banii astia. De fapt, inca de acum 4-5 ani am inceput eu sa cresc asa mult: a crescut pretul si ma asteptam sa ajung candva in top. O sa donez cam 20-30 de milioane de euro pe an pe la saraci, la biserici, la tineri talentati. Ce sa fac eu cu atatia bani?", a declarat el.

Becali ii vrea pe Zmarandescu, Duckadam si Reghecampf in Parlament


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.