Jumatate din speciile de mamifere se afla in declin numeric si aproximativ o treime din ele sunt pe cale de disparitie, conform "listei rosii" a speciilor amenintate cu extinctia publicata recent de Uniunea Mondiala pentru Natura (IUCN), la Barcelona.

Expertii UICN, un organism cu autoritate in domeniul biodiversitatii, au realizat cel mai mare studiu biologic despre mamifere de pana in prezent. Studiul confirma gravitatea situatiei actuale: una din patru specii de mamifere este amenintata cu disparitia, adica 1.141 de specii din totalul de 5.487 studiate.

Realitatea ar putea fi si mai grava, deoarece expertii nu poseda informatii despre 836 de specii de mamifere, a avertizat organizatia, care sustine un congres la Barcelona. Pentru cercetatori, lipsa informatiilor referitoare la o anumita specie reprezinta, de obicei, un semnal nelinistitor. In realitate, numarul mamiferelor amenintate cu disparitia ar putea sa atinga procentul de 36%, a estimat Jan Schipper, expert al UICN, intr-un articol aparut in revista Science si citat de Mediafax.

"Rezultatele noastre ne arata o imagine foarte sumbra a situatiei mamiferelor de pe glob", a subliniat Schipper, adaugand ca "jumatate dintre acestea se afla in declin numeric". Cel putin 76 de specii de mamifere au disparut din anul 1500 si pana in prezent.

Criza actuala este considerata ca fiind cea de-a sasea perioada de extinctie a speciilor, precedenta fiind cea corespunzatoare disparitiei dinozaurilor, in urma cu 65 de milioane de ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.