Nicoleta D. fumeaza de opt ani. “La inceput a fost o activitatea de gasca - eram in liceu. Acum mi-e teama sa ma las”, povesteste tanara. Recunoaste ca in cazul ei este vorba de dependenta psihica. “Daca m-as lasa de fumat, in loc sa tin o tigara intre degete, probabil as cauta altceva, grisine sau ceva de rontait”, mai spune Nicoleta.

Daca la inceput a fost distractie, acum a devenit obisnuinta: fumeaza cel putin un pachet de tigari pe zi. Ioana, cea mai buna prietena a Nicoletei, n-a fumat niciodata si nici nu vrea sa se apuce. Recunoaste ca a pierdut multe momente de socializare si ca tot de atatea ori a fumat pasiv.

“Nu m-a tentat niciodata. La serviciu ma duc cu prietenii care fumeaza in camera special amenajata pentru asta”, afirma Ioana. Foarte multi dintre cei care se „lauda” cu fumatul nu sunt fumatori frecventi. Fumeaza doar cand ies cu prietenii sau la petreceri, iar cu timpul ajung dependenti. Costin G. fumeaza un pachet de tigari la o saptamana.

Este student si nu isi permite sa isi cumpere tigari zilnic, dar cand iese cu prietenii nu pierde ocazia de a trage cateva fumuri cu acestia. “Nu vreau sa devina o nevoie. Deocamdata e o distractie. Prefer sa fumez si eu o tigara-doua cand iesim la o bere decat sa fumez pasiv, langa ei”, mai spune Costin.