Un vaccin pentru prevenirea cancerului la san reprezinta o perspectiva realista, insa mai sunt necesare o serie de cercetari privind cauzele bolii pana la lansarea unui astfel de vaccin.
Profesorul Valerie Beral din cadrul Universitatii Oxford, sef al echipei care lucreaza la studiul intitulat "Million Women", axat pe cauzele cancerului la san, a demonstrat ca, fara niciun dubiu, nasterea si alaptarea previn cancerul la san, relateaza cotidianului britanic The Telegraph.

Ea doreste ca oamenii de stiinta sa priveasca mai atent la modul in care ar putea fi imitati hormonii asociati cu nasterea, pentru ca apoi sa fie folositi pentru prevenirea bolii, mai degraba decat pentru vindecarea ei, dupa ce a inceput sa se dezvolte, fapt care se intampla foarte des.

Beral a subliniat ca, in timp ce rata deceselor cauzate de cancerul la san a fost s-a redus datorita noilor tratamente si medicamente, numarul femeilor care sufera de aceasta boala si sunt nevoite sa treaca prin operatii traumatizante si chimioterapie a crescut.

Totusi, seful echipei de cercetatori de la Oxford sustine ca este imposibila reintoarcerea la era cand femeile nasteau copii multi si ii alaptau pana la doi ani, insa poate fi posibila producerea unor tratamente care sa mimeze efectele sarcinii. Astfel, cercetarile ar trebui sa se concentreze pe productia hormonilor din timpul lactatiei si sarcinii, in special asupra hormonului prolactin, care apare in ultima faza a sarcinii si este responsabil de producerea schimbarilor care declanseaza lactatia.

La conferinta anuala de la Institutul National de Prevenire a Cancerului, Beral a cerut sa se faca investigatii legate de un posibil vaccin sau medicament care sa previna cancerul la san, pentru care inca nu se fac demersuri.

Aceasta a dat ca exemplu cancerul cervical, despre care s-a descoperit ca este cauzat in mare parte de virusul "humanpapilloma", iar acum exista un vaccin care este facut de fetele intre 12 si 13 ani.

Studiul "Million Women" a demonstrat ca nasterea primului copil la o varsta frageda are un efect de protectie impotriva cancerului.

Cercetatorii de la Oxford estimeaza ca terapia de substitutie hormonala este responsabila de aparitia a 1.000 de cancere la san pe an, obezitatea la femeile aflate la menopauza cauzeaza alte 4.000 de cazuri, iar consumul de alcool - 5.000 de cazuri anual.

Studiul "Million Women" a implicat peste un milion de femei din Marea Britanie, cu varste de peste 50 de ani, la care a fost cercetat felul in care este afectata sanatatea de factorii legati de reproducere si de stilul de viata, arata cotidianul britanic The Guardian, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.