Iasul implineste, luni, 600 de ani de la prima atestare documentara cunoscuta, capitala istorica a Moldovei fiind mentionata intr-un privilegiu comercial acordat negustorilor ucraineni de catre Alexandru cel Bun, la 6 octombrie 1408, transmite corespondentul NewsIn.
"La nivelul anilor 1.400, Iasul era un targ mititel. Orasul a inceput sa creasca spre sfarsitul secolului al XV-lea, cand Stefan cel Mare a ridicat Biserica Neculai Domnesc (1492, n.r.). Adevarata dezvoltare a venit insa, dupa parerea mea, in vremea domniei lui Vasile Lupu (anii 1600, n.r.) cand acesta a ridicat numeroase monumente de importanta culturala si religioasa, iar resedinta domneasca a inceput sa fie Iasul. De atunci, Iasul s-a impus si ca o capitala a Moldovei si a devenit, printre altele, centru de pelerinaj, prin aducerea moastelor Sfintei Parascheva", a declarat, luni, pentru NewsIn, prof. dr. Petronel Zahariuc, din cadrul Facultatii de Istorii a Universitatii "Al.I.Cuza".

Potrivit acestuia, numele "Iasi" este o denumire a unui trib de alani care au migrat in zona Moldovei, in secolele XII-XIII, din centrul Asiei. Astfel, in anii 1100-1200, asa-numitul trib de iasi s-a stabilit pe un teritoriu situat spre cursul superior al raurilor Prut si Nistru. Alti istorici sustin insa ideea ca unele triburi de alani s-au stabilit in aceasta zona inca de pe vremea razboaielor daco-romane, sub denumirea de iazygi.

Cu ocazia implinirii a 600 de ani de atestare documentara, autoritatile iesene au ingropat, duminica seara, o "Capsula a timpului" in curtea Primariei. Capsula contine filme de prezentare a Iasului anilor 2000, alaturi de mesaje ale iesenilor si fotografii din oras. Primarul Gheorghe Nichita va darui copiilor care se nasc luni cheile capsulei, astfel incat aceasta sa fie dezgropata si deschisa in anul 2058.

In primavara acestui an, municipalitatea ieseana a demarat programul "Iasi 600", prin intermediul caruia autoritatile au organizat sute de manifestari, in special culturale, pentru a marca cei 600 de ani de atestare documentara.

Atestarea Iasului a starnit controverse in randul istoricilor, unii dintre acestia afirmand ca Iasul a fost mentionat pentru prima data in anii 1380, pe o lista, intocmita de rusi, cu orase din zona central-estica a continentului european. Astfel, in cartea sa "Iasii pana la mijlocul secolului al XVII-lea", aparuta in anul 1986, istoricul Alexandru Andronic nota ca "Iasii vor putea sarbatori in 1988 cei 600 de ani de existenta".

Alti istorici afirma ca prima atestare a Iasului este data de o inscriptie aflata pe o piatra din fata Bisericii Armene. Inclusiv pe site-ul oficial al municipalitatii iesene se afirma ca "lacasul (Biserica Armeana, n.r.) adaposteste o serie de pietre cu inscriptii, una dintre ele certificand inceputurile zidirii in anul 1385, de catre hagiul Macar". Or, sustin istoricii, biserica nu putea sa existe daca in jurul ei nu era formata deja o comunitate.

“S-a ales anul care convine cel mai bine din punct de vedere politic”, a mai spus istoricul Petronel Zahariuc. Controversele privind atestarea documentara a Iasului a dat politicienilor ocazia de a acuza actuala administratie PSD a municipiului ca a folosit programul "Iasi 600", finantat din bani publici, in scop electoral, in campania alegerilor locale, Primaria organizand numeroase evenimente. Administratia PSD locala a negat insa acuzele adversarilor politici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.