Deprimati, stresati si prost hraniti, romanii mor mai repede decat alti europeni. Ineficienta sistemului medical, asociata cu lipsa de educatie sanitara si alimentara, ne face sa inregistram recorduri europene triste si la mortalitate infantila, boli cardiovasculare, tuberculoza si cancere.

In preajma aderarii romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, organismul european de statistica, Eurostat, a contabilizat plusurile si minusurile extinderii Europei cu cele doua state foste comuniste. Principala constatare a statisticienilor a fost aceea ca, in timp ce Produsul Intern Brut (PIB) al UE va creste prin contributia PIB-urilor membrilor veniti din Est, media sperantei de viata a Uniunii se va reduce: "Romanii si bulgarii traiesc mai putin decat ceilalti europeni: 71,8, respectiv 72,7 ani, fata de media celor 25 - 78,9 ani". Specialistii confirma ca locuitorii tarilor foste comuniste, printre care si romanii, au o speranta de viata mai mica din cauza alimentatiei insuficiente de care au beneficiat in timpul regimurilor "rosii" si a stresului la care au fost supusi dupa caderea acestor regimuri. In plus, starea de sanatate mai proasta decat a celorlalti locuitori ai UE poate fi pusa si pe seama educatiei sanitare insuficiente.

Astfel, romanii aleg sa mearga la medic in ultimul moment, cand nu se mai poate face nimic pentru ei. Adrian Moraru, director de programe la Institutul de Politici Publice, sustine ca multi dintre romanii care au acum 40-50 de ani nu vor ajunge sa moara de "moarte buna", la 70-80 de ani, intrucat au o constitutie subreda din cauza privatiunilor alimentare la care au fost supusi pe vremea raposatului dictator. "Ei au mancat salam cu soia si au avut, in general, o hrana putin diversificata, chiar daca se spune ca acea hrana era mai sanatoasa decat cea de astazi", arata Moraru. Aceasta trista mostenire a comunismului va lovi in cei care au apucat sa traiasca mai mult de 20 de ani in vechiul regim; situatia este caracteristica nu numai pentru Romania, ci si pentru celelalte tari din fostul bloc socialist, crede expertul.

In ceea ce priveste bolile aproape eradicate in statele civilizate, precum tuberculoza sau unele forme de hepatita, Moraru apreciaza ca ele au legatura cu educatia precara a romanilor in domeniul igienei personale: "Suntem pe unul dintre ultimele locuri in UE in ceea ce priveste consumul de sapun si de pasta de dinti". Totusi - arata expertul - "generatiile tinere au alte date, sunt mai sanatoase si probabil ca vor trai mai mult". Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, doctorul Raed Arafat, este de acord cu ideea mostenirii comuniste cu impact devastator asupra sanatatii romanilor, din cauza "schimbarii radicale a stilului de viata dupa caderea regimului comunist". Arafat spune ca Romania nu a avut dupa Revolutie o strategie clara in domeniul refacerii sanatatii pentru a mai remedia din aceste probleme.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.