Instantele romanesti care l-au reabilitat pe Pacepa i-au recunoscut 27 de ani de munca "in conditii speciale", ceea ce a facut ca, la calculul pensiei, pentru fiecare an de activitate sa i se puna unul si jumatate. In total, 41 de ani de serviciu au dat o pensie de peste 1.000 de dolari. Dar "conditii speciale" inseamna acea activitate ce presupune riscul maxim pentru cel care o practica. Din cei 27 de ani activi pina la defectarea in SUA, Pacepa a petrecut 19 in deplina siguranta, in tara: cinci ca elev la Securitate si 14 ca adjunct al sefului DIE, si doar opt in misiuni riscante in strainatate. Avocatul lui Pacepa se gindeste sa deschida proces pentru plata retroactiva a pensiei din momentul defectarii, august 1978, pina la zi. Asta ar adauga in conturile fostului spion inca 340.000 de dolari.

Din 27 de ani de serviciu, Ion Mihai Pacepa a lucrat ca spion doar opt. Restul cuprinde cei cinci ani cit a fost elev la Scoala Militara si alti 14 ca sef in Centrala DIE. Casa de Pensii i-a recunoscut insa pe toti 27 ca fiind lucrati "in conditii speciale", fapt care i-a umflat pensia.

Casa de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor a emis la 21 aprilie 2005, in baza dosarului elaborat de Serviciul de Informatii Externe, decizia de pensionare a lui Ion Mihai Pacepa, in urma reabilitarii acestuia in justitie. Decizia recunoaste celui mai celebru spion roman o "vechime in serviciu de 41 de ani, inclusiv sporul de vechime, pentru activitate de 27 de ani desfasurata in grupa I de munca (conditii speciale)", potrivit MAI. Potrivit legii privind pensiile militare de stat, fiecare an lucrat "in conditii speciale" se calculeaza la pensie ca fiind un an si jumatate, astfel incit cei 27 de ani de activitate efectiva ca militar ai lui Pacepa s-au transformat, la calculul pensiei, in 41 de ani. Legea insa nu specifica ce inseamna lucru in "conditii speciale" pentru un spion. Am cerut conducerii SIE sa ne clarifice conditiile in care activitatea unui spion este incadrata la "conditii speciale", dar reprezentantii institutiei au refuzat, fara sa ne explice de ce.

Pacepa isi incaseaza pensia prin avocat

Pacepa s-a nascut la 28 octombrie 1928, in Bucuresti. La virsta de 23 de ani, el a renuntat la Facultatea de Chimie Industriala pentru a deveni ofiter de Securitate. Dupa cinci ani in care a fost scolit in meseria de spion, Pacepa a indeplinit timp de opt ani, intre 1956 si 1964, misiuni informative in Germania, la Frankfurt pe Main. Din aprilie 1966 si pina in august 1972, el a fost adjunct al sefului Directiei de Informatii Externe din cadrul Securitatii, iar din august 1972 si pina in iulie 1978, a cumulat functiile de prim-adjunct al DIE si de secretar general al MI. Pacepa a dezertat in iulie 1978 in SUA, iar la 17 august 1978 a fost condamnat la moarte. El a fost reabilitat in iunie 1999, iar instanta i-a recunoscut o activitate de 27 de ani, 5 luni si 16 zile. Conform informatiilor oferite de SIE, dupa reabilitare, Pacepa a fost reluat in evidentele militare ale acestui serviciu si trecut in rezerva la data de 5 august 1978, momentul defectarii.

Modul de calcul al pensiei generalului Pacepa ridica un semn de intrebare privind temeiul legal pentru care anii de scoala si cei in care acesta a avut functii de conducere in DIE si MI pot fi incadrati la "conditii speciale". Si angajatii Casei de Pensii a MAI au refuzat sa ne ofere clarificari. Un oficial al Casei de Pensii a MApN ne-a spus ca, la militari, "conditii speciale" de munca inseamna participarea la misiuni speciale, in care le este pusa viata in pericol. Iar o hotarire de guvern referitoare la cadrele MAI, aflata in vigoare in momentul calcularii pensiei lui Pacepa, defineste termenul astfel: "locurile de munca si activitatile cu conditii speciale sint cele care implica existenta unor factori de risc ridicat, generati de specificul activitatii de politie, cu repercusiuni grave si ireversibile asupra sanatatii si/sau a capacitatii de actiune".

Baza de calcul a pensiei lui Pacepa a fost ultima solda bruta incasata in ultima luna de activitate, ce a fost actualizata la 1 ianuarie 2005. Fostul spion incaseaza lunar in jur de 30 de milioane de lei, bani care ii sint ridicati si trimisi in SUA de catre avocatul sau, Catalin Dancu. "Eu tin legatura cu Dana (fiica generalului Pacepa), in America, si ea o sa ma anunte daca acesta va muri", ne-a declarat avocatul Dancu.

Pacepa poate cere 340.000 de dolari pensie retroactiva

Avocatul Catalin Dancu ne-a declarat ca, daca clientul sau este de acord, va cere statului roman pensie retroactiva pentru generalul Pacepa. "Casa de Pensii a MAI i-a stabilit domnului Pacepa cuantumul pensiei, dar MAI nu a vrut sa-i acorde pensia retroactiv, pentru perioada 1978 - 2005, pentru care a fost reabilitat. Voi sta de vorba cu domnul Pacepa si, daca va fi de acord, vom inainta cerere in instanta pentru pensia retroactiva, in baza deciziei de pensionare eliberate luna trecuta", ne-a declarat, ieri, Catalin Dancu. Daca va avea cistig de cauza, Pacepa poate incasa in jur de 340.000 de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.