Peste 100.000 de functionari publici vor intra, incepand de joi, in greva generala, blocand activitatea din primarii, trezorerii si case de pensii, daca salariul mediu nu va creste la 1.300 lei, a decis, vineri, Consiliul Unional al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex.

"Activitatea administratiei publice va fi blocata, incepand de joi, daca Executivul nu va gasi o solutie pentru a majora salariilor functionarilor publici cu 50%, astfel incat venitul mediu sa creasca, incepand cu 1 noiembrie, de la 850 lei la 1.300 lei", a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica.

Sindicalistii sustin ca majorarea salariilor functionarilor publici necesita un efortul bugetar de aproape 6 miliarde euro in 2009 si peste 350 milioane euro in acest an.

Negocierile purtate joi de liderii Sed Lex cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au esuat dupa ce reprezentantul Executivului a sustinut in fata functionarilor publici ca majorarea salariilor bugetarilor ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din produsul intern brut (PIB) in 2009, ceea ce ar inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si punerea in discutie a statului de membru UE.

Un nivel de 7% din PIB al deficitului bugetar este de peste doua ori mai mare decat plafonul maxim de 3% din PIB impus de UE, ca o conditie pentru aderarea la zona euro.

"Majorarea salariilor bugetarilor ar duce la o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde euro, iar acesta decizie ar insemna fie eliminarea investitiilor programate din bugetul de stat, fie un deficit de 7% (din PIB) in 2009", declara, joi, Vosganian.

Ministrul adauga ca aceeasi masura ar avea drept consecinta, in acest an, "cresterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale in ultimul trimestru", in conditiile in care, dupa primele noua luni, acesta se plasa la 1,3 - 1,4% din PIB, iar Guvernul intentioneaza sa pastreze acest nivel si in octombrie.

"O astfel de masura ar antrena cresterea fara precedent a inflatiei, iar banca centrala ar fi nevoita sa modifice din nou dobanda de referinta. Se ameninta stabilitatea economica a Romaniei si se creeaza un conflict intre puterile statului. Doar Parlamentul reunit in ambele Camere poate decide in privinta majorarii deficitului bugetar", a completat Vosganian.

Ministrul Economiei si Finantelor a subliniat ca "este nevoie de un punct de vedere clar din partea CSAT si BNR" in luarea unei decizii privind majorarea salariilor functionarilor publici, avand in vedere consecintele implicate.

"Daca majoram salariile bugetarilor cu 50%, nu putem respecta termenul de depunere a proiectului de buget si nici deficitul bugetar de aproximativ 2% (din PIB) in acest an", concluziona Vosganian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.