O statistica oficiala arata ca principalul motiv pentru care bucurestenii isi maltrateaza partenerele de viata este alcoolul. De remarcat ca 11% din cei care isi bat sotia sau concubina sint absolventi de facultate, iar 49% sint absolventi de liceu sau scoala profesionala. Psihologii spun ca agresorii imita comportamentul propriilor tati.

146 de femei au apelat Centrul de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentelor din Familie Bucuresti (CAPVVF) de la inceputul acestui an pentru a reclama abuzurile la care au fost supuse de partenerii de viata. Dintre acestea, 94 au solicitat internarea in adaposturi ca urmare a agresiunilor suferite.

Centrul de Asistenta din Bucuresti a intocmit o statistica pentru perioada septembrie 1996-aprilie 2005 din care rezulta ca 55% din victimele violentelor in familie sint femei cu virste intre 36 si 55 de ani; 405 din ele au mai mult de zece ani de casatorie. Cei care le agreseaza fizic si psihic sint, in proportie de 72%, propriii lor soti. Si 20% din fostii soti si concubinii isi bat victimele.

Motivele agresiunilor declarate sint in proportie de 52% alcoolul, urmat de relatiile extraconjugale (10%) si bolile neuropsihice (9%). Statistica arata ca numai 6% dintre agresori au invocat gelozia ca motiv de violenta. Cei mai agresivi bucuresteni sint barbatii maturi cu virste cuprinse intre 36 si 55 de ani (63%). De asemenea, 11% din agresorii domestici sint absolventi de facultate, iar 49% sint absolventi de liceu sau scoala profesionala.

Psihologul Aurora Liiceanu este de parere ca, de cele mai multe ori, agresorii urmeaza modelul comportamental pe care l-au vazut in propria familie. "Mai putin conteaza ce studii a urmat agresorul. Mai important este exemplul pe care l-a primit in familie, in special de la tata", a precizat psihologul Aurora Liiceanu.

Si agresate, si fara sediu

De mai bine de trei luni reprezentantii CAPVVF se straduiesc sa intre in posesia unui spatiu repartizat de Primaria Capitalei si nu reusesc. "Spatiul cu pricina este ocupat de reprezentanti ai etniei rrome, care nu vor sa plece de acolo cu nici un chip. Intre timp noi platim cinci milioane de lei chirie pe luna", a spus doctor Cornel Cretu, directorul Centrului de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentelor din Familie (CAPVVF).


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.