Potrivit anchetatorilor, cei doi, Radu Horia Camil si Ilic Ljubisa, fac parte dintr-o retea internationala de trafic de obiecte de patrimoniu si au legatura cu cei 13 inculpati trimisi in judecata la sfarsitul anului 2005, pentru fapte asemanatoare. Radu Horia Camil si Ilic Ljubisa s-au sustras cercetarilor, astfel incat procurorii au solicitat instantei de judecata emiterea unui mandat de arestare pentru a putea fi adusi in Romania.

Magistrati ai Parchetelor de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si Judecatoria Deva au propus instantei arestarea celor doi pentru comiterea mai multor infractiuni legate de furtul si traficul bratarilor dacice si ale altor obiecte de patrimoniu sustrase din siturile arheologice ale Muntilor Orastiei.

"Radu Horia Camil si Ilic Ljubisa, doi dintre capii retelei „aurarilor”, au fost acuzati de complicitate la furt calificat de obiecte de patrimoniu, si asociere in vederea comiterii mai multor infractiuni. Instanta a decis judecarea lor in stare de libertate, respingand ca nefondata solicitarea procurorilor. Recursul facut ulterior de Parchetul de pe langa Judecatoria Deva, judecat joi, la Tribunalul Hunedoara, a fost respins", a declarat Ildiko Glaman, purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, pentru NewsIn.

Rechizitoriul intocmit in cazul celui de-al doilea lot de traficanti de comori dacice cuprinde peste 150 de pagini si a fost finalizat la inceputul lunii august, zece persoane fiind trimise in judecata in stare de libertate.

Potrivit procurorilor, Radu Horia Camil, un colectionar clujean cu dubla cetatenie, romana si britanica, a fost unul dintre braconierii care, incepand cu 1996, asigurandu-si calauze, a inceput sa efectueze detectii si sapaturi neautorizate in mai multe situri arheologice unde era informat ca au fost descoperitd monede antice si alte artefacte. Camil s-a impus, ulterior, ca lider al retelei cautatorilor de comori dacice.

Acesta colecta piesele arheologice descoperite si sustrase de alti braconieri si le scotea ilegal din tara, pentru a le valorifica pe piata neagra internationala. Anul trecut, in urma unei perchezitii facuta la locuinta lui, procurorii au gasit un detector de metale si un adevarat tezaur, cuprinzand cateva sute de monede si alte piese sustrase din siturile arehologice aflate in Muntii Orastiei, cu o valoare estimata la peste 30.000 de euro.

Potrivit aceluiasi rechizitoriu, Ili Ljubisa, zis “Johnny Americanul”, cetatean sarb colectionar de antichitati, facea parte dintr-o retea internationala de trafic ilegal cu bunuri culturale cunoscuta sub numele de „Cartelul sarb”. Intre 2002 – 2006, Ilic Ljubisa a frecventat zonele cu situri arheologice din Romania, iar dupa fiecare descoperire a braconierilor trata cu ei achizitionarea pieselor. In perioada 2000–2002, se mai arata in rechizitoriu, Ili Ljubiša i-a contactat pe Ciprian-State Hidisan, pe Ion Nedelcu si pe Mugur-Niu Nedelcu, de la care a cumparat trei perechi de bratari spiralice, pe care le-a scos ilegal din tara, transportandu-le la Belgrad. Doua perechi le-a vandut unui colectionar din New York cu suma de 265.000 dolari, iar pe cea de-a treia unui colectionar elvetian, cu aproximativ 140.000 de euro.