Recalcularea pensiilor in varianta propusa de Parlament, ce are ca efect dublarea pensiilor celor care au iesit la pensie cu grupele I si II, va bloca sistemul public de pensii, din cauza imposibilitatii de a procesa aproape 2 milioane de dosare, a declarat joi ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Nu putem sa recalculam intr-un timp atat de scurt, pana la 1 ianuarie 2009, 1,8 milioane de dosare. Ceea ce au propus deputatii ar necesita de cel putin patru ori mai multi angajati, iar aplicarea acestei masuri ar produce discrepante enorme intre pensionari", a declarat Campeanu, pentru NewsIn.

Ministrul a motivat, astfel, decizia Executivului de a sesiza Curtea Constitutionala in cazul initiativei legislative privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, incepand cu 1 octombrie 2008, persoanele care au avut gradele I si II de munca si au iesit la pensie pana in 1990 vor beneficia de cresterea pensiilor. Intr-o a doua etapa, in februarie 2009, vor fi marite pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii intre 1991 si 1996, inclusiv.

Urmatoarele doua etape de majorare a pensiilor pentru cei cu gradele I si II de munca vor avea loc in iunie si octombrie si vor cuprinde persoanele iesite la pensie intre 1997-2001, respectiv 2002-2008.

Mai devreme, ministrul Muncii declara, pentru NewsIn, ca eforul bugetar necesar pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca este de 250 milioane euro, in fiecare an, iar de aceasta masura vor beneficia 1,8 milioane de pensionari.

Mariana Campeanu sustine ca, in cazul in care ar intra in vigoare legea adoptata de parlamentari, suma necesara pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca ar fi de peste 750 milioane euro, de trei ori mai mult decat daca ar fi aplicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care isi va produce efectele de la 1 octombrie.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in luna septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele I si II de munca de la 1 ianuarie 2009.

Legea prevede o crestere cu 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni) si o crestere cu 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni).

Potrivit legii adoptate de deputati, pensiile majorate ar trebui acordate de la 1 ianuarie 2009.

Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008, precum si un al doilea proiect de ordonanta, potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.