"Pentru stat, tratamentul la domiciliu este mult mai ieftin, deoarece sunt excluse costurile spitalicesti. Hemoragia trebuie tratata imediat, iar o fiola cu factor autocoagulant VIII este suficienta pentru oprirea sangerarii pacientului", a subliniat dr. Luminita Rusen, medic la Institutul de Hematologie Transfuzionala Bucuresti.

In cazul unui tratament tardiv, vindecarea este mult mai lenta si necesita o cantitate crescuta de factor VIII.
Programul de tratament al bolnavilor de hemofilie A prin autoinjectare cu factor VIII a fost lansat, joi, de Asociatia Nationala a Hemofilicilor. Pentru bolnavii de hemofilie A, tratamentul este gratuit, costurile fiind suportate de catre stat.

Potrivit subsecretarului de stat in Ministerului Sanatatii, Mircea Manuc, in Romania exista peste 1.200 de pacienti afectati de hemofilia A, care primesc doar tratament spitalicesc.

Hemofilia A este o boala congenitala care afecteaza capacitatea organismului de a coagula sangele. "Sangerarile cele mai frecvente sunt la nivelul articulatiilor si pot provoca deformari grave ale membrelor. Orice hemoragie netratata poate fi letala", precizeaza dr. Rusen.

Potrivit unui studiu efectuat pe copiii mici, tratamentul preventiv este eficient in prevenirea hemoragiilor si contribuie si la protejarea articulatiilor impotriva deteriorarilor generate de sangerarile care nu prezinta semne.