Guvernul a schimbat modul de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele aflate in concediu de maternitate, raportand-o la valoarea indemnizatiei de crestere a copilului in loc de salariul minim pe economie, relateaza NewsIn.

Pana in prezent, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calcula prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra unei sume reprezentand valoarea a de doua ori salariul minim brut si se suporta de la bugetul de stat.

Cota prevazuta de lege este in prezent de 5,5%.

Guvernul a decis tot miercuri ca, pentru persoanele care au in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra sumei reprezentand valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu handicap si se suporta de la bugetul de stat.

Indemnizatia pentru pentru cresterea copilului cu handicap este de 450 de lei.

O alta modificare vizeaza Legea 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. Astfel, pentru a fi acoperita valoarea integrala a contributiei lunare de intretinere, sustinatorii legali ai persoanelor varstnice ingrijite in camine vor plati diferenta, daca au un venit lunar pe membru de familie mai mare de 600 de lei.
Acest cuantum se indexeaza prin hotarare a Guvernului, in functie de inflatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.