Jurnalistii si politicienii prezenti marti la conferinta Politica 2.0, au semnalat ‘un mare deficit de educatie a publicului roman’, au vorbit despre tabloidizare, despre ‘idiotii care injura pe bloguri’ si despre faptul ca jurnalistii si politicienii trebuie sa isi adapteze discursul si ratingul, pentru un astfel de public ‘imbecalizat’.

Jurnalistii si politicienii au trebuit sa raspunda, in egala masura, daca sunt nevoiti sa-si adapteze mesajele intr-o societate in care goana dupa senzational este in prim-plan si unde, entertainment-ul face audienta, sau daca prefera sa pastreaze sobrietatea unui discurs serios, care antreneaza jocul de idei si nu pe cel al injuriilor.

“Avem o mare problema cu publicul din Romania! Uitati-va cum arata comentariile postate sub articolele de opinie din presa online.(…) Noi, jurnalistii avem o mare problema, trebuie sa ne adaptam discursul la ceea ce a devenit publicul, care este foarte superficial, needucat, interesat de grotesc, de trivial, cu un grad de civilizatie extrem de scazut. (…) Am plecat din emisiunea 100%, in momentul in care am constat ca genul de jurnalistica pe care il practicam eu acolo nu mai era potrivit pentru publicul din Romania”, a afiramt, nu fara a nu i se putea citi revolta in ton, cunoscutul jurnalist, Robert Turcescu .

Opinia lui Turcescu a fost sustinuta si de politicieni, intre care Ludovic Orban. El a marturisit ca a renuntat la blogul pe care si-l deschisese, din cauza avalansei de injuraturi care veneau la adresa sa.

“Trebuie sa te intrebi de ce deschid televizorul romanii, tot mai putin pentru talkshow-uri politice. Mi-am deschis si eu un blog. M-am speriat, realmente, de avalansa de injuraturi. Inteleg ca sint antipatii, dar exista o agresivitate, chiar un dezechilibru psihic al unora dintre cei care participa la aceasta forma de comunicare. Practic, o face din placerea de a se defula, de a lansa acuzatii sau critici. Nu vin sa intrebe, ci sa se isi verse nervii. Vine unul sa intrebe cind va fi gata autostrada Transilvania si mai bine de o suta care injura”, a marturisit Orban, in cadrul dezbaterii moderate de redactorul sef al publicatiei Cotidianul, Adrian Ursu.

De acelasi fenomen s-au plans si jurnalistii Pavel Lucesu si Costi Rogozanu, provocati sa vorbeasca despre ‘idiotii’ care comenteaza pe blogurile lor. Lucescu a marturisit ca a fost tentat de cateva ori sa renunte la blog, din cauza invectivelor pe care le primea din partea unor oameni necunoscuti.

Ioan T. Morar, aflat printre invitatii de la Politica 2.0, publica pe blogul sau cateva impresii legate de problematica injuraturilor si a lipsei de cultura de care este acuzat publicul din Romania. “E bine ca e libertate de expresie, dar e foarte rau ca aceasta libertate e folosita fara responsabilitate, pentru atacuri jegoase si anonime”, sustine Morar. Totusi, jurnalistul este mult mai optimist si spune ca, intre cei care comenteaza pe blogul sau a descoperit si oameni foarte inteligenti cu care ii face placere sa schimbe idei.

In aceeasi nota, jurnalista Corina Dragotescu a tinut sa sublinieze, in cadrul conferintei, faptul ca poate, nu publicul este vinovat, ci jurnalistii insisi. “Vorbim de fapt despre incapacitatea noastra de a ne adapta. Cred ca daca exista o problema, exista din vina noastra, pentru ca nu putem sa ne adaptam noilor realitati. Este normal ca publicul sa se schimbe inaintea noastra, pentru ca viata merge inainte”, sustine jurnalista, care nu a impartasit tonul revoltat manifestat de colegii din breasla.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.