"In centru sunt internati aproape 400 de bolnavi neuropsihici cronici, care nu se pot reabilita. Acestia sunt de foarte multe ori agresivi - se bat intre ei, se ard cu tigara, se arunca pe geam, in conditiile in care boala psihica de care sufera este caracterizata de imprevizibilitate. Eu nu pot lua decizia de a-i trimite acasa, nu-mi pot asuma o asemenea responsabilitate", a precizat, pentru NewsIn, directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei, Mariana Savulescu.

Potrivit Marianei Savulescu, la inceputul lunii iulie, noua conducere a Consiliului Judetean Dambovita a cerut, in scris, reducerea cheltuielilor bugetare cu minimum 10% si blocarea posturilor vacante si a celor care se vor vacanta, chiar si a celor unice. "Am considerat ca este de datoria mea sa explic domnului presedinte al Consiliului Judetean (Florin Popescu - n.r.) ce se poate si ce nu se poate indeplini din solicitarea domniei sale, insa n-am fost primita", spune directorul centrului de la Gura Ocnitei.

Contactati de NewsIn pentru a explica situatia centrului de bolnavi neuropsihici, reprezentantii Consiliului Judetean Dambovita nu au facut niciun comentariu. Conducerea centrului sustine ca s-a mai confruntat cu o situatie similara in anul 2005, cand, in cele din urma, autoritatile locale au dat banii necesari pentru functionarea institutiei.

Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei este cel mai mare de acest fel din tara. Pentru anul 2009, conducerea institutiei estimeaza ca ar fi necesar un buget de minimum un milion de lei pe luna.