"In Romania, la copiii in varsta de 6-7 ani, 55% din cazurile de astm bronsic nu sunt diagnosticate, in sensul ca la aceasta varsta nu sunt practicabile toate acele investigatii care concura la afirmarea certa a diagnosticului", sustine Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Acestea sunt datele primului studiu national asupra prevalentei astmului bronsic la copil, care au fost comunicate in tara in cadrul Conferintei Nationale de Pneumologie Pediatrica din 14-16 iunie 2007, si care anul acesta vor fi publicate la Congresul "European Respiratory Society" in luna octombrie la Berlin.

"Astmul bronsic nediagnosticat (inca neconfirmat) este tratat deseori ca o <<infectie respiratorie>> cu componenta obstructiva bronsica, deci, si cu paracetamol. Este firesc, prin urmare, ca paracetamolul sa fie unul dintre cele mai utilizate medicamente la astmatici. Aceasta asociere astm-paracetamol nu demonstreaza în nici un caz existenta unei relatii de tip cauza – efect intre cele doua. Nu paracetamolul determina astm bronsic, ci dimpotriva, astmul bronsic, odata constituit, este acela care determina nevoia de a administra paracetamol. In concluzie, nu exista argumente stiintifice pentru a crede ca exista o corelatie cauzala intre administrarea de paracetamol si declansarea astmului bronsic la copii", mai precizeaza presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Pentru mai multe opinii avizate click aici.