Institutul Cultural Roman organizeaza miercuri, 8 octombrie, in colaborare cu Fundatia Est-Vest si Fundatia pentru Poezie "Mircea Dinescu", a treia editie a evenimentului Ziua filmului rus, informeaza ICR.

La sediul Institutului Cultural Roman va avea loc miercuri, 8 octombrie, de la ora 19.00, proiectia documentarului "Batranul Peter" de Ivan Golovniev si a scurtmetrajelor "Repetitie la cvartet" si "Masa de la restaurant" de Tofik Sahverdiev.

Proiectia va fi urmata de o dezbatere despre filmul rus si cel romanesc, intitulata "Modalitati de abordare in documentarul biografic, istoric si etnografic", la care vor participa regizorii Tatiana Donskaia, Ivan Golovnev, Tofik Sahverdiev, Alexandru Solomon, Thomas Ciulei, criticul de film Mihai Fulger si traducatoarea Maria Dinescu.

Documentarul "Batranul Peter" (2008), in regia lui Ivan Golovnev, il infatiseaza pe batranul Peter Sengepov, ultimul saman de pe raul Kazym, care locuieste singur in taigaua siberiana.

Scurtmetrajul "Repetitie la cvartet" (2007), in regia lui Tofik Sahverdiev, prezinta repetitia Cvartetului Moscova, care interpreteaza o lucrare de Giuseppe Verdi. Totul este filmat cu un rafinament subtil, frumusetea imaginilor reprezentand motivatia demersului. Scurtmetrajul "Masa de la restaurant", care ilustreaza o poveste de dragoste care dureaza cat citirea acestui text, propune un colaj de fotografii realizate de paparazzi. Filmat la Milano, fara actori, scurtmetrajul reprezinta un spectacol muzical-dramatic.

Ivan Golovnev este autorul scurtmetrajului "Raspantia" (2006), distins cu Premiul ONC la Festivalul de Scurtmetraje Alter-Native, Romania, 2005; Mentiune speciala a juriului la Festivalul de Film de la Oberhausen, Germania, 2005; Premiul UNICEF la Festivalul International de Documentare si Scurtmetraje, Bilbao, Spania, 2005; Premiul special al juriului la Festivalul de Film "Black Maria", New York, 2006; Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul International de scurtmetraje pe tematici culturale, India, Jaipur, 2007. Filmografia sa mai cuprinmde filmele "Micuta Katerina" si "Musafirul" (2004).

Tofik Sahverdiev are in palmares Premiul principal la Festivalul International de film de la San Francisco, 1990; Premiul Academiei de film NICA, 2001; Premiul festivalurilor de la Moscova - Pegasul de aur, 2001; Premiul pentru contributia importanta la dezvoltare artei cinematografice, Kalamata, Grecia, 2002. Filmul sau "Sa mori de dragoste" (1990) este inclus pe lista CLASSICA - cele mai interesante 50 de filme documentare din secolul XX.

Cea de a treia editie a Zilei filmului rus este organizata de Institutul Cultural Roman in colaborare cu Fundatia Est-Vest si Fundatia pentru Poezie "Mircea Dinescu", iar la eveniment accesul publicului este liber, in functie de locurile disponibile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.