Consiliul Judetean Vrancea, prefecturile de Dambovita si Cluj si primariile oraselor Bacau, Targu-Mures si Sighisoara sunt autoritatile publice cel mai putin preocupate de transparenta si onestitate, potrivit unui studiu, prezentat, marti, de Centrul de Resurse Juridice (CRJ).

Pe "lista alba" a institutiilor publice care vor care vor sa scada coruptia printre angajatii lor si sa creasca transparenta in luarea decizilor administrative sunt consiliile judetene din Bacau, Mures, Timis, Gorj, Cluj, Dambovita, prefecturile din judetele Mures, Vrancea, Bacau si Gorj si primariile oraselor Timisoara, Focsani si Cluj-Napoca.

Studiul face parte din doua proiecte ale CRJ, "Dezvoltarea capacitatii de advocacy a organizatiilor neguvernamentale locale", implementat in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia, si "Nivelul accesului la informatii si transparenta decizionala in administratia publica locala in preajma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", realizat in parteneriat cu Fundatia Soros. Ambele proiecte au fost finantate de Uniunea Europeana, prin programul Phare 2005 Consolidarea Democratiei in Romania.

Prin aceste proiecte, s-a dorit ca autoritatile publice locale sa constientizeze rolul pe care il au in dezvoltarea locala, dar si stabilirea unor masuri pentru prevenirea coruptiei in institutiile publice. Totodata, au fost monitorizate aproximativ 200 de autoritati publice, carora li s-au cerut diverse informatii pe care, prin lege, aceste institutii sunt obligate sa le ofere publicului larg. Majoritatea raspunsurilor au fost incomplete, reflectand in anumite cazuri lipsa de interes a administratiei publice fata de nevoia de informare a cetatenilor, precum si necunoastere legislatiei si a obligatiilor pe care le are fiecare institutie.

Pe langa faptul ca cele sapte institutii trecute pe "lista neagra a transparentei" nu au dat niciun raspuns celor de la CRJ, realizatorii celor doua proiecte au mai observat ca, pe durata campaniei electorale si a vacantei de vara, respectiv de la jumatatea lunii mai pana la jumatatea lunii septembrie, activitatea consiliilor locale si judetene a fost redusa pana la limita minima.

Indicele de perceptie a coruptiei in 2007, calculat de organizatia neguvernamentala Transparency International, are valoarea de 3,7 pentru Romania, ceea ce se traduce printr-un nivel ridicat de coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.