Capitolele dedicate “Logodnei” si consacrarii legale a institutiei dezmostenirii sunt noutati absolute in Codul Civil romanesc. Introducerea prevederilor privind logodna a fost motivata de experti “ca fiind o realitate traditionala in Romania”.

Desi nereglementata in Codul civil francez si in Codul civil Quebec, logodna se regaseste in Codul civil elvetian si in Codul civil italian.

Astfel ca persoanele logodite vor avea drepturi ca si cele casatorite, dupa o perioada de convietuire. In cazul in care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul sa imparta bunurile dobandite.

Divortul “la minut”

Alte noutati sunt introducerea divortului pe cale administrativa si procrearea unui copil asistata medical cu tert donator, mai exact inseminarea in vitro. In cazul divortului “la minut”, conditia este ca sotii sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati. Acest divort se va face la primarie, pe cale adminstrativa si nu in instanta.

De asemenea, noul Cod va avea stipulat, in cazul adoptiei, consimtamantul ambilor parinti. In materia “Persoanei” se introduce recunoasterea pentru copilul conceput a capacitatii anticipate de folosinta, sub conditia viabilitatii acestuia. Astfel ca un copil inca nenascut, dar al carui tata moare, va avea dreptul la succesiune.