In comuna Daia din judetul Giurgiu a aparut in ultimul timp o afacere mai putin obisnuita: vanzarea de copii.

Dupa cum spun localnicii, mai multe femei sarace si-au vandut baietii mici, cu varsta pana intr-un an, unor tigani bogati din Sintesti, care, disperati ca nevestele le nasteau numai fete, au gasit aceasta metoda pentru a-si proteja averile. In comunitatile de romi exista obiceiul ca la maritisul unei fete parintii acesteia sa-i faca o zestre considerabila. In schimb, baiatul, atunci cand se insoara, aduce in gospodaria parintilor o parte din averea familiei nevestei.

Vanzarile de copii din Daia sunt cunoscute, de altfel, in zona. Reporterii "Romaniei libere" au vorbit cu oamenii din localitate si au aflat de patru copii "din flori" dati tiganilor de mamele lor pentru sume cuprinse intre 30 si 1.500 lei, sau chiar in schimbul unor produse cu valoare mult mai mica. Cazul a ajuns recent si la Directia de Crima Organizata de la IGP, care a deschis un dosar penal in care este implicat si actualul primar din Daia.


Tranzactia din carciuma

Scandalul copiilor cumparati de tigani a aparut in urma cu cateva luni, in plina campanie electorala pentru alegerile locale. Unul dintre candidatii la fotoliul de primar, Mares Florea, l-a acuzat pe actualul edil, Ionel Moroaca, de faptul ca a fost complice la una dintre tranzactii. Florea a aflat de vanzarea unui copil chiar din carciuma pe care o are in comuna, acolo unde, intr-o seara, ar fi intrat, nitel afumat, cumnatul bulibasei tiganilor din Sintesti, Mares Muresan.

  • "Romania libera": Ce stiti de cazul copilului vandut? Cel care s-a discutat in restaurantul dumneavoastra.
  • Mares Florea: A venit asta, Mures, cumnatul fetei… Barul era plin. Mures a zis ca a dat zece milioane pe copil. Au iesit de la primarie a treia zi cu certificat din ala mare. Primarul a stat cu tiganii pana la patru la primarie. Au venit dupa aia aici si pe mine m-a chemat bulibasa. Mi-a zis: "Hai ca tu stii unde sta femeia asta cu copilul". Am mers acolo la ea acasa si am vazut despre ce e vorba. Aici au facut tranzactia. Copilul are ochi albastri. Parul blond. Gheorghe Mihai il chema pe tigan. Pe ea o chema Mihalcea Floricica.

  • "R.l.": Cum credeti ca a fost posibila afacerea?
  • M.F.: Copilul nu avea tata. In acte era fara tata trecut. Cand am fost atunci, tiganul i-a cerut mamei certificatul constatator, iar la rubrica tata era o linie. Doi copii au fost dati. Ba cred ca mai multi. L-a dat Belita (n.r. – porecla mamei copilului) si pe ala mic. L-a dat tot in tiganie. Unul a ajuns la Indianu’ si unul la Memo (n.r. – tigani bogati din Sintesti), asta e cu ultimul copil de sapte luni. Intrebati de Mures, care si-a vandut copilul. Dar mai e una… Steliana.

  • "R.l.": si-a vandut copilul?
  • M.F.: Da.

  • "R.l.": Unde, la Sintesti?
  • M.F.: Pai, cred ca la Sintesti.


Bebelus dat in schimbul unei paturi

Povestea lui Mares Florea parea la prima vedere greu de crezut. Practic, omul ne relatase ca mai multi tigani din Sintesti si-au cumparat copii de la femei care nascusera in urma unor relatii cu barbati care pe urma le-au parasit. Am incercat sa o gasim pe femeia poreclita Belita pentru a vedea daca ne confirma varianta lui Florea. Am descoperit insa ca acesta nu este singurul caz si ca mai sunt si alte mame care si-au vandut baietii tiganilor. Acasa la "Belita" nu am gasit pe nimeni. Vecinii ei ne-au spus insa ca fata mai apare din cand in cand, apoi dispare cu zilele.

  • Vecina 1: "Da, stim ca si-a dat doi copii la tigani. Pe unul l-a dat acum un an si pe celalalt acum o luna. Patru luni avea copilul".

"Romania libera": Cati bani a luat pe copil?

  • Vecina 2: Eu am auzit ca a luat 15 milioane. Pe ultimul. Pe primul mi se pare ca a luat o patura.
  • Vecina 1: I-a vandut pe amandoi. Erau baieti, ca tiganii baieti cauta. si mai este una care si-a dat copilul. Cumnata ta (n.r. – femeia arata catre cealalta vecina).
  • Vecina 2: Da, Breaban il chema pe copil. E acum la cei mai bogatasi oameni din Sintesti… Eu am fost moasa unui baiat pe care l-au luat… la alde Mures. Tatal copilului era plecat in Moldova. Ea era amarata. Tiganul s-a dat drept tac’su. Eu am asistat la nastere.

"Romania libera": Au mai fost si alte femei care si-au dat copiii?

  • Vecina 1: Da. Nina. Dar din spital. Tiganul i-a dat o patura din aia de doua sute de mii de lei pe copil.

"Trei sute de milioane mi-au oferit pe copil"

Din discutiile cu femeile din Daia am aflat ca pe aceasta "piata" cererile tiganilor au fost mai numeroase decat ofertele. Una dintre mame, care s-a recomandat Floarea, ne-a spus ca ea a refuzat sa-si vanda copilul. Femeia, mama a sase copii, spune ca a dat cu piciorul la 300 milioane lei vechi pe care voia sa-i dea pe copil un tigan pentru care lucrase. Nu a fost de acord cu propunerea, chiar daca toti membrii familiei ei traiesc ingramaditi intr-o casa in care lutul de pe pereti si caruta cu cai par singurele lucruri de valoare.

  • Floarea: "Tiganii au venit cu niste Jepane. Trei sute de milioane mi-a dat pe ala micu’ de un an. Dar putea sa imi dea si trei miliarde. Eu copilul meu nu il dau.

"Romania libera": Dar de ce voiau sa va cumpere copilul?

  • Floarea: Latanii vor sa cumpere baieti. Multi latani care au fete cauta baieti sub un an. Mai mari nu ia. Ei daca imbatranesc, fetele le ia averea. Se marita la 12-13 ani. Eu am lucrat la ei, incarcam la fiare. Fetele trebuie sa le dea avere, sa le dea zestre. Baietii le aduc zestre.

Mamele-vanzatoare nu mai pot fi gasite in Daita. Unele s-au mutat in locuri de care n-au auzit nici vecinii, altele bantuie localitatile din zona pentru a munci cu ziua. Nimeni nu stie cand se intorc acasa.

Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.