"Am prezentat o informare Biroului Politic Central si, incepand cu data de 1 octombrie, plafoanele la farmacii in Romania se vor desfiinta. In acest sens, vom pregati o Hotarare de Guvern pe care o vom aproba in sedinta de miercuri, care va permite ca aceasta aceasta masura luata astazi sa fie aplicata chiar cu data de 1 octombrie. Asta inseamna ca indiferent cand un cetatean primeste o reteta in regim de compensare, el se va adresa farmaciei in orice zi, la orice ora si nu vor mai fi probleme de eliberare de medicamente", a explicat Nicolaescu.

Ministrul a adaugat ca HG va fi prezentata in detaliu miercuri, cand va fi adoptata de Guvern.


"Inghetarea" pretului la medicamente, pentru linistea lui Nicolaescu in campania electorala

Distribuitorii de medicamente din Romania considera ca amanarea cu inca o luna a termenului de recalculare a pretului medicamentelor este o modalitate prin care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, isi asigura linistea in prima luna de campanie electorala.

"Pentru noi e din ce in ce mai greu, deoarece euro creste in continuare, preturile medicamentelor cresc si ele, iar toata lumea e nemultumita pentru ca noi platim facturile externe la cursul de 3,7 lei pentru un euro si ni se deconteaza la 3,3 lei", a precizat, luni, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Preturile la medicamente nu vor fi recalculate la 1 octombrie, asa cum prevedea ultima intelegere cu reprezentantii distribuitorilor, au precizat surse din Ministerul Sanatatii. Potrivit acestora, o eventuala recalculare a pretului la medicamente ar urma sa fie facuta, cel mai devreme, la 1 noiembrie.

Importatorii si distribuitorii de medicamente l-au acuzat saptamana trecuta pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca nu respecta promisiunile privind recalcularea pretului medicamentelor, in vreme ce demnitarul se declara "neplacut impresionat de o noua presiune publica a industriei farmaceutice".

Potrivit ADMR, ministrul Sanatatii promisese ca, pe 15 septembrie, va fi constituita o comisie mixta care sa se ocupe special de recalcularea preturilor la medicamente, masura care ar urma sa aiba loc la 1 octombrie.

"Nu prea vad insa cum se va face asta, cata vreme nu stiu sa fi fost formata acea comisie", a precizat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Importatorii si producatorii reclama faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,33 lei pentru un euro.

De cealalta parte, Ministerul Sanatatii a comunicat, tot saptamana trecuta, ca respinge asemenea atitudini, pe care le considera agresiuni nepermise. "Ministerul asigura cetatenii ca va actiona, ca si in ultimii trei ani, pentru a asigura o aprovizionare continua cu medicamente, la preturi accesibile. Aceasta politica de promovare a unor preturi corespunzatoare pentru cetateni va sta, in continuare, in atentia Ministerului Sanatatii", a mai precizat institutia.

In semn de protest fata de inghetarea preturilor, importatorii si distribuitorii au inchis depozitele de medicamente timp de 24 de ore, pe 18 aprilie.