Romania se afla pe ultimul loc, printre tarile din Europa Centrala si de Est, in problema restituirii proprietatilor confiscate de comunisti, cu 15.734 de imobile retrocedate in natura si 3.620 de despagubiri la Fondul Proprietatea.

Peste 50% dintre imobilele nationalizate au fost vandute chiriasilor in baza legilor din timpul presedintiei lui Iliescu, informeaza Hot News, citand un raport al Societatii Academice din Romania (SAR). Doar 15% din imobilele confiscate au fost restituite in natura si numai 1650 de persoane au primit bani de la Fondul Proprietatea. Raportul SAR arata nu doar cauzele acestei situatii, ci si faptul ca, in ritmul de pana acum, nu sunt prea multe sanse ca procesul retrocedarii sa se incheie in urmatorii zece ani. La nivelul administratiei centrale, 53,82% dintre notificarile depuse in baza Legii 10 au ramas nesolutionate, adica nici macar nu au fost luate "in lucru", iar dintre notificarile asa zis rezolvate, 37% au fost respinse. Mai exact, doar 15% din totalul notificarilor au fost rezolvate prin restituirea in natura, iar 42% prin cea in echivalent, adica despagubiri in actiuni la Fondul Proprietatea. Acest lucru nu inseamna, insa, ca proprietarii in cauza chiar au primit actiuni sau bani, ci doar ca dosarul lor a ajuns la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP). Totalul notificarilor depuse depaseste 200 de mii.

Dupa cum reiese din raportul realizat de reprezentantii Societatii Academice din Romania, din cele 46.400 de dosare ajunse la ANRP, doar 1.650 au primit efectiv despagubiri banesti si alti 1.970 au primit actiuni la Fondul Proprietatea. Altfel spus, dupa opt ani de zile, din totalul de 201.769 cereri de notificare depuse, in natura au fost retrocedate 15.734 de imobile si doar 3.620 de fosti proprietari au primit bani sau actiuni. Potrivit Raportului SAR, in Bucuresti sunt concentrate cele mai multe notificari, adica 43.000, circa 21% din total. In opt ani, doar 9000 au primit o decizie, ceea ce inseamna, ca "in ritmul actual, procesul de restituire va dura cel putin cinci ani".

Printre motivele identificate de reprezentantii SAR se numara proasta organizare si insuficienta personalului. Astfel, pana in 2007 Comisia din Primaria Capitalei care se ocupa de Legea 10, era compusa din 9 persoane, care se intalneau saptamanal, iar "personalul de suport" era alcatuit din 28 de persoane. Ulterior, comisia s-a micsorat la 5 persoane cu intalniri zilnice, iar persoanalul a crescut la 40. Ritmul de rezolvare a notificarilor s-a dublat. In prezent, actualul primar general, Sorin Oprescu, a preluat controlul Comisiei, care practic, si-a incetat activitatea, emiterea de decizii fiind blocata. Interesant este faptul ca reprezentnati Primariei Capitalei sunt imuni la nemultumirile proprietarilor si la valul de procese cu care se confrunta, in numar de 30.000. Motivul este acela ca cei de la Primarie nu pun in aplicare deciziile judecatoresti definitive.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.