Sapte alpinisti, dintre care patru din judetul Timis, vor pleca, la finele lunii septembrie, in Nepal pentru a escalada fara oxigen doua varfuri ale Himalayei, incercand prin aceasta actiune sa promoveze interesele varstnicilor si elevilor din vestul tarii, transmite corespondentul NewsIn.

"Expeditia isi propune sa atraga atentia asupa beneficiarilor Centrului de ingrijire pentru persoane varstnice Arad si elevii Scolii Generale nr.12 din Timisoara. Am mai fost in Himalaya de doua ori si am arborat un steag cu semnaturi ale unor persoane cu dizabilitati si asta a avut un impact foarte mare, feed-back-ul a fost foarte puternic. Le-am adus la cunostinta celor care nu aveau tangenta cu problemele acestor persoane, prin faptul ca i-am adus pe oamenii cu dizabilitati in fata si le-am explicat tuturor necesitatea acestora de a-si gasi un loc de munca, spre exemplu”, a declarat joi corespondentului NewsIn, Cristian Tecu, presedintele Asociatiei „De partea ta”.

Alpinistul timisorean Cristian Tecu, alaturi de alti sapte prieteni - Zsolt Torok (Arad), Sorin Muresan (Timis), Dorel Ianculescu (Timis), Minerva Vincze (Timis), Ion Mihaila (roman stabilit in Australia) si Andrei Mihaila (Australia) - pleaca in expeditie in 30 septembrie si vor escalada, fara oxigen, Island Peak (6189 m) si faimosul varf Ama Dablam (6812 m). Dupa cateva proiectii prin care alpinistii le-au explicat persoanelor varstnice si copiilor experienta lor, au decis sa ii ajute intr-un fel.

Expeditia la altitudine a alpinistilor este prima din acest an. "Eu am mai fost in acest an intr-o expeditie cu bicicleta in nordul Indiei, pe cea mai mare trecatoare a lor. Pe munte este insa prima. Din primavara am inceput sa facem proiectul”, a mai explicat Tecu, care alaturi de prietenii de expeditie va pleca marti, din Budapesta, cu mai multe escale, inspre munti.

La intoarcere, alpinistii vor realiza patru expozitii de fotografie, cu ascensiunea si peisajul cultural al zonei vizitate si vor publica un album de fotografii cu imagini din expeditie si informatii despre partenerii proiectului. Costurile expeditiei pentru o persoana se ridica la aproximativ sapte mii de euro, iar alpinistii contribuie cu 15.000 de euro/expeditie.

Island Peak (Imja Tse) este un munte al masivului Himalaya, situat in estul Nepalului. Acesta a fost urcat in premiera in 1953 de o echipa britanica ce se antrena pentru Everest. Island Peak ofera una din cele mai populare rute himalayene. Pe varf, Everestul este la nici 10 km departare, imaginea sa fiind blocata de masivul perete al lui Lhotse. Ama Dablam (“Mama si colierul cu perla) este situat in estul Nepalului. Ama Dablam a fost urcat in premiera in 1961 de Mike Gill, Barry Bishop, Mike Ward si Wally Romanes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.