Alianta Familiilor din Romania (AFR) considera nedemocratica intentia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a discuta o rezolutie prin care sa recomande statelor membre sa legalizeze parteneriatele civile intre homosexuali, informeaza NewsIn.

"Credem ca APCE isi depaseste atributiile si stabileste un precedent periculos, alarmant si ingrijorator. Familia si casatoria trebuie protejate, intrucat sunt institutii concepute sa asigure supravietuirea societatii si perpetuarea speciei umane prin procreere si prin cresterea si educarea copiilor. Relatiile homosexuale, uniunile civile sau casatoriile homosexuale nu indeplinesc niciuna din aceste nevoi si, prin natura lor, sunt incapabile a satisface aceste obiective", spune presedintele AFR, Petre Costea.

AFR si-a exprimat punctul de vedere intr-o petitie trimisa secretariarului APCE, care a fost semnata de 12.000 de persoane apartinand societatii civile din Romania.

Comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din Romania spera insa ca rezolutia Consiliului Europei sa fie votata si ca factorii de decizie din Romania vor lua act de respectiva recomandare si vor opera modificarile legislative necesare. Reprezentantii asociatiei Accept - organizatorul Gay Fest si aparator al drepturile minoritatilor sexuale din Romania - spun ca, in ultimele 12 luni, nu au avut loc schimbari pozitive pentru aceasta categorie.

"Dimpotriva, au existat actiuni concrete ale factorilor de decizie in sensul restrangerii drepturilor homosexualilor. Exemple relevante in acest sens sunt propunerile de modificare a Codului Familiei, cum ar fi, in cazul casatoriei, inlocuirea cuvantului <<soti>> cu <<barbat si femeie>>”, preciza, in luna mai, directorul executiv al ACCEPT, Florentina Bocioc.

Una dintre probleme majore ale minoritatilor sexuale din Romania este, potrivit Accept, ingradirea dreptului de a incheia parteneriate civile care sa ateste, legal, libertatea ca doua persoane de acelasi sex sa convietuiasca si sa aiba drepturi similare cuplurilor casatorite.

In timpul Gay Fest 2008, Diane Fisher, episcop si reprezentat al asociatiei religioase Metropolitan Community Churches (MCC) din Canada, a afirmat ca membrii minoritatilor sexuale din Romania nu pot incheia parteneriatele civile din cauza pozitiei agresive a bisericii fata de homosexualitate.

"Reprezentantii bisericii din Romania au o pozitie dura fata de sexualitate in general. In privinta homosexualitatii, au chiar o pozitie agresiva", a declarat reprezentantul MCC la dezbaterea "Religie si homosexualitate". Reprezentantii Patriarhiei Romane s-au declarat surprinsi de faptul ca o organizatie religioasa cum este MCC nu cunoaste "invatatura crestina", potrivit careia casatoria se incheie numai intre un barbat si o femeie. "Nu numai Biserica Ortodoxa Romana, ci toate bisericile ortodoxe, Biserica Romano-Catolica si cele protestante se opun legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica.

Nici clasa politica autohtona nu vede cu ochi buni casatoriile intre persoane de acelasi sex. Contactati de NewsIn, la sfarsitul lunii mai, in legatura cu acest subiect, politicenii romani au respins nu numai o eventuala legalizare a casatoriilor intre cuplurile de homosexuali si acordarea dreptului de adoptie, ci chiar si o dezbatere publica pe aceasta tema. La acea data, multi oameni politici au preferat sa evite subiectul, invocand campania electorala.

In prezent, casatoriile cuplurilor de acelasi sex sunt recunoscute in Marea Britanie, Spania, Belgia si Olanda, iar parteneriatele civile - in Andora, Croatia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Cehia, Slovenia si Ungaria.

Spre exemplu, in Cehia, Legea pentru parteneriatul inregistrat, intrata in vigoare in martie 2006, include prevederi legate de obligatia comuna de sustinere si intretinere, dreptul la succesiune, dreptul de preluare a contractului de inchiriere a imobilului inchiriat de partener, taxarea comuna, posibilitatea de a contracta un avocat in numele partenerului in cazul in care acesta este implicat in un litigiu, dreptul de a refuza depunerea unei marturii care ar fi defavorabila partenerului in cazul in care acesta este urmarit penal, precum si dreptul de a avea mentionat statutul de membru al unui parteneriat inregistrat in actele de identitate.

In Austria si Portugalia functioneaza coabitarea neinregistrata.

Potrivit unei analize efectuate, la sfarsitul lunii iulie, de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, numarul tinerilor cu studii superioare care nu tolereaza homosexualii a crescut de la 35,5 % la 45 %, din 2006 pana la sfarsitul anului trecut, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.