Mai multe persoane din Arad au apelat, aseara, numarul unic de urgenta 112, in timpul celui mai mare exercitiu de interventie in cazul unor situatii de urgenta din Europa, confundand manechinele de plastic folosite de autoritati cu persoane inecate in raul Mures, relateaza NewsIn.

au apelat 112 dupa ce au vazut in rau manechine folosite la o aplicatie de protectie civila

Comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arad, colonel Ioan Bogdanescu, a declatat ca o aplicatie de dimensiuni mari poate provoca neplaceri populatiei. "Au fost persoane care au apelat la numarul 112 si au spus ca au vazut pe malul Muresului persoane care sunt inecate, agatate. Dar noi stiam despre ce este vorba, pentru ca totul era cuprins in scenariul aplicatiei“, a declarat col. Ioan Bogdanescu.

Cel mai mare exercitiu de interventie in cazul unor situatii de urgenta din Europa, EU-HUROMEX 2008, a inceput, miercuri, la Arad, dupa ce prima parte a acestuia s-a desfasurat in Ungaria. Scopul simularii este exersarea procedurilor de interventie necesare si in cazul unor situatii reale.

Conform scenariului, miercuri seara, la Strandul Neptun din Arad a avut loc un summit, la finalul caruia a fost organizat un concert in timpul caruia, din cauza focurilor de artificii, a izbucnit un incendiu de proportii, a fost afectata statia de clorinare a bazinelor, iar in aer au existat emisii de clor. In timpul evacuarii populatiei, puntea mobila amplasata peste raul Mures s-a rupt, iar mii de oamenii care au cazut in apa au fost salvati cu barcile de fortele internationale angrenate in aplicatie.

La EU-HUROMEX 2008 participa echipe de protectie civila din Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia, Romania si Polonia. "Scopul exercitiului este de uniformizare a lucrului in cadrul echipelor internationale. Este cel mai mare exercitiu organizat pana acum in Europa, la care participa echipe de protectie civila din noua state. Exercitiul consta si in gasirea unui limbaj comun de exprimare, pentru reducerea riscurilor asupra cetateanului, indiferent in ce tara se afla el. Putem vorbi in Romania de orice riscuri, mai putin de taifun si tsunami. Riscuri exista la orice pas“, a declarat general-locotenent Vladimir Secara, inspector general in Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

In cadrul EU-HUROMEX, Ungaria este tara aplicanta, iar Romania este tara partener, iar la Arad exercitiul se desfasoara in perioada 24-25 septembrie.

Conform scenariului, joi, in urma unui cutremur cu epicentrul in zona de nord a Banatului, pe teritoriul municipiului Arad si in zonele suburbane se inregistreaza importante pagube si pierderi de vieti omenesti. Se vor desfasura actiuni specifice de interventie pentru cautare/deblocare si salvare in opt sectoare dispuse in perimetrul fostului combinat chimic din localitatea Vladimirescu. Din cauza cutremurului, pe o insula de pe lacul Ghioroc se produce un incendiu puternic, iar pe un drum judetean un accident grav de circulatie, care implica un tramvai si un microbuz cu oameni, care se scufunda in lac.

Pentru organizarea, conducerea si desfasurarea acestor activitati cuprinse in exercitiul de interventie in cazul unor situatii de urgenta, EU-HUROMEX, sunt implicate peste 400 de persoane si 50 de voluntari. Organigrama exercitiului cuprinde peste 180 de persoane, din diverse institutii, la care se adauga echipele internationale cu peste 200 de membri si aproximativ 50 de oficiali. Inspectoratul din Arad pune la dispozitie personalul cel mai numeros.

Evaluarea exercitiului EU-HUROMEX va fi realizata de peste 30 de observatori si experti din statele membre ale UE, EEA (Islanda, Liechtenstein si Norvegia) si NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.