Eugen Uricaru - presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, catalogat de CNSAS drept informator al fostei Securitati, cu numele conspirativ "Udrea" - l-a urmarit si pe scriitorul Nicolae Steinhardt. Cel putin asa reiese din dosarul de urmarire informativa al lui Steinhardt, care insumeaza nu mai putin de 11 volume.

Eugen Uricaru neaga tot ce se spune despre trecutul sau de informator si arunca pisica in ograda raposatului Laurentiu Ulici.

"Evenimentul zilei" a intrat in posesia unei parti a dosarului care arata ca "Udrea" informa Securitatea cu privire la materialele pe care Steinhardt urma sa le publice si, mai mult, punea la dispozitia acesteia xerocopii dupa lucrarile omului de cultura.
Nu demult, si Doina Cornea l-a acuzat pe Eugen Uricaru, alias "Udrea", ca s-ar fi lasat folosit de Securitate pentru a o denigra.

Reamintim ca, de curind, informatorul "Udrea" a fost identificat de CNSAS "in persoana numitului Uricaru Eugen, fiul lui Eugen si Maria, nascut la data de 01.11.1946 in Buhusi, jud. Bacau". Documentele care au intrat in posesia "Evenimentului Zilei" arata ca "Udrea" este sursa Securitatii in nota informativa nr. 00137, care se regaseste la fila 27 a volumului 7, din dosarul nr. 207 aflat in Arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Eugen Udrea, un informator prompt

Nota informativa arata cit de prompt era "Udrea" in a da raportul sefilor sai despre activitatile lui Nicolae Steinhardt. "Udrea ne-a informat la 25.09.1984 ca l-a intilnit in zilele de 21-23 si 24 pe Nicolae Steinhardt, evreu, crestinizat, scriitor din Bucuresti, in prezent calugar la Manastirea Rohia, jud. Maramures. Nicolae Steinhardt a prezentat la redactia "Steaua" doua materiale de critica literara referitoare la Nicolae Breban si Augustin Buzura, cu referiri la ultimul roman, "Refugii". Materialele au fost date redactorului-sef Aurel Rau, care l-a consultat si pe scriitorul Eugen Uricaru", se arata in aceasta nota.

Faptul ca numele lui Eugen Uricaru se regaseste in acest document este explicat de experti in problemele arhivelor fostei Securitati ca fiind o strategie folosita de informatori, pentru a nu fi deconspirati. "De regula, informatorii se converteau in personaje ale propriilor note informative", afirma expertii. Aceasta explicatie este sustinuta chiar de nota informativa care reda atitudinea "pro-comunista" pe care ar fi avut-o Uricaru. "Acesta a relatat sursei (n.r. - Udrea) ca materialul cu referiri la romanul lui Augustin Buzura nu este publicabil, pe considerentul ca Nicolae Steinhardt face unele aprecieri tendentioase si unilaterale referitoare la societatea socialista.

Udrea continua apoi sa dea informatii "utile" despre Steinhardt fostilor sai sefi de la Securitate. Astfel, potrivit notei informative, "Nicolae Steinhardt are relatii cu Virgil Bulat, fost condamnat, redactor la editura Dacia, la care se cazeaza de regula cind vine la Cluj. De asemenea, se cunoaste cu Teohar Mihadas, si el fost condamnat, insa cei doi nu sint in raporturi apropiate (...) Sursa cunoaste ca postul de radio "Europa libera" a vorbit despre Steinhardt si problemele sale cu organele de Securitate".

Semnificativ este insa ultimul pasaj din acest document, care indica in mod clar statutul lui "Udrea" si motivul pentru care Securitatea l-a pus pe urmele lui Steinhardt. "Udrea ne va informa asupra continutului materialelor ce le va prezenta (n.r. - Nicolae Steinhardt) spre publicare la "Steaua" si cu referiri la cele ce prezinta interes pentru organele de Securitate si ni le va pune la dispozitie pentru a fi xerocopiate".

Uricaru a fost deconspirat de un coleg de breasla

Alte doua note informative arata ca Eugen Uricaru era supravegheat la rindul sau de un alt om al Securitatii, cunoscut cu numele conspirativ "Nistor". Mai mult, "Nistor" este chiar cel care il deconspira, in doua note informative, pe Uricaru.
Astfel, in nota cu nr. 0025878/20, din volumul 7 al dosarului lui Steinhardt, informatorul "Nistor" precizeaza: "Duminica, 23.09.1984, a fost la catedrala (n.r. - Steinhardt), iar la intoarcere a fost vazut plimbindu-se in compania lui Eugen Uricaru de la rev. "Steaua", care l-a condus din oras pina la resedinta".

Apoi, "Nistor" revine in nota nr. 0025878/22: "Duminica, 23.09, dimineata, a fost la catedrala; la intoarcere spre resedinta a fost condus de sursa noastra Udrea, redactor la revista "Steaua"".
Uricaru: "Va jur! Nu am facut niciodata vreun drum alaturi de Steinhardt"

Eugen Uricaru sustine ca acuzatia privind discutia cu Steinhardt in numele Securitatii "intrece orice masura si este o foarte mare surpriza" pentru el. Presedintele Uniunii Scriitorilor s-a jurat ca nu l-a cunoscut pe Steinhardt si a spus ca acest lucru poate fi verificat.
"Steinhardt a venit de doua-trei ori in redactia ziarului "Steaua" din Cluj, unde eram un mic functionar si raspundeam la telefoane", a povestit Uricaru pentru "Evenimentul Zilei". "Nu am avut niciodata vreo relatie de dialog el. Scriitorul, care era bolnav si venea la spital in Cluj, isi aducea si textele literare la redactie".

Eugen Uricaru si-l aminteste cu claritate pe Steinhardt: "Il vedeam prin usa intredeschisa: era mic de statura, uscativ si avea ochii foarte vii". Totusi, el a spus ca nu a fost "niciodata in compania lui Steinhardt" si ca nu a avut "nici o conversatie directa" cu acesta. "E o aberatie acuzatia Securitatii ca l-as fi asteptat la nu stiu ce biserica din Cluj si ca l-as fi condus acasa.
Va jur! Nu am facut niciodata vreun drum alaturi de Nicolae Steinhardt", a spus Uricaru.

El a adaugat ca il apreciaza "foarte mult" pe Nicolae Steinhardt ca scriitor. "Am si participat la editarea in italiana a cartii sale "Jurnalul Fericirii", in 1995, si am scris citeva note in acesta carte, care explicau cultura din est. Steinhardt a fost un crestin deosebit, care a vrut sa-si faca din viata o cale spre cunoastere si lumina", a mai declarat Uricaru.

Nicolae Steinhardt

• Data si locul nasterii:
nascut pe 12 iulie 1912 in comuna Pantelimon, linga Bucuresti;
• Studii:
intre anii 1919 si 1929 urmeaza cursurile scolii primare si ale Liceului "Spiru Haret", unde l-a intilnit pe Constantin Noica;
• in 1934 obtine licenta in Drept si Litere la Universitatea din Bucuresti. In acelasi an ii apare primul volum intitulat "In genul... tinerilor";
• in 1939, lucreaza ca redactor la "Revista Fundatiilor Regale", de unde este inlaturat in anul 1940 in cadrul actiunii de "purificare etnica" declansata sub guvernarea Antonescu-Sima;
• urmeaza o perioada grea de privatiuni pe motive etnice (1940-1944);
• intre 1948 si 1959 trece printr-o alta perioada de privatiuni, alaturi de pleiada intelectualitatii romanesti interbelice si este anchetat in procesul intentat lui Constantin Noica, pentru ca nu a depus marturie impotriva acestuia. Steinhardt a fost condamnat la 13 ani de munca silnica sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale";
• face inchisoare la Jilava, Gherla, Aiud etc.;
• pe 15 martie 1960 este botezat la inchisoarea de la Jilava de ieromonahul Mina Dobzeu. In august 1964 este eliberat. Dupa 1964, Steinhardt traduce carti si publica volumele "Intre viata si carti" (1976) si "Incertitudini literare" (1980);
• intra in Minastirea Rohia, unde este calugarit pe 16 august 1980;
• Steinhardt moare pe 29 martie 1989, intr-un spital din Baia-Mare.

Volume publicate antum:

"Geo Bogza - Un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului" (1982), "Critica la persoana intii" (1983), "Escale in timp si spatiu" (1987) si "Prin altii spre sine" (1988).

Volume publicate postum:

"Jurnalul fericirii" (1991), "Monologul polifonic" (1991), "Daruind vei dobindi" (1992), "Nicolae Steinhardt. Monahul de la Rohia raspunde la 365 de intrebari incomode adresate de Zaharia Sangiorzan" (1992 si 1998), "Primejdia marturisirii" (1993) si "Drumul catre iubire" (1999).

Uricaru arunca pisica in curtea lui Laurentiu Ulici

Presedintele Uniunii Scriitorilor a negat din nou si acuzatia ca a urmarit-o, pentru Securitate, pe Doina Cornea, semnind rapoartele cu pseudonimul "Udrea". Acest pseudonim "acoperea mai multe persoane", a spus Uricaru. El a adaugat ca nici inainte, nici dupa 1989 nu s-a intilnit cu fosta disidenta a regimului comunist. "Cred ca Doina Cornea ma confunda cu Laurentiu Ulici (foto) (fostul presedinte al Uniunii Scriitorilor, decedat in 2000 - n.r.) cind spune ca m-a intilnit la Institutul Francez in anul 1995 sau 1996. Eu nu am fost vreodata la Institutul Francez si nu am avut vreo legatura cu Doina Cornea. Sint siderat de tot ce se intimpla", a afirmat Uricaru.

Doina Cornea: "E reprobabil ca un scriitor s-a pretat la asa ceva!"

"E posibil ca Eugen Uricaru - pe care CNSAS l-a identificat drept informatorul "Udrea" - sa-l fi urmarit si pe Nicolae Steinhardt. Si asta pentru ca cei de la CNSAS au sustinut ca numele lui se regaseste in mai multe dosare. (...) Este socant si reprobabil ca un scriitor s-a pretat la asa ceva. Uricaru - care se afla mult mai jos in ierarhia scriitorilor fata de Steinhardt - ar fi trebuit sa stea pe linga acesta din urma si sa invete cite ceva", ne-a declarat Doina Cornea.

"Nu l-am cunoscut personal pe domnul Uricaru inainte de 1989. Dar exista multe feluri in care informatorii erau folositi de Securitate", a adaugat ea.

Manolescu nu crede ca Uricaru l-a urmarit pe Steinhardt

Criticul literar Nicolae Manolescu, director al publicatiei "Romania literara", editata de Uniunea Scriitorilor, a spus ca nu crede ca Uricaru l-ar fi urmarit pe Nicolae Steinhardt.

"Steinhardt a fost, intr-adevar, urmarit de Securitate, dar nu cred ca Uricaru are vreo legatura, pentru ca era foarte tinar", a precizat Manolescu pentru EVZ.
Scriitorul Nicolae Prelipceanu a spus ca Nicolae Steinhardt avea multi prieteni scriitori in Cluj. Dar multi dintre acestia au murit, astfel ca nu mai exista persoane care sa confirme sau sa infirme acuzatia ca Uricaru l-ar fi contactat pe Steinhardt cu mandat de la Securitate, a adaugat Prelipceanu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.