Doua milioane de romani au hepatita B sau C, reprezentand 10% din populatie. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa, conform unui studiu prezentat de Asociatia Romana a Pacientilor cu Boli Hepatice. Boala, netratata, poate evolua spre cancer hepatic. Amploarea hepatitelor virale pe intregul continent, al caror numar a crescut ingrijorator in ultimii ani, a ajuns in atentia Parlamentului European, caruia asociatiile bolnavilor ii cer directive pentru prevenirea bolilor hepatice si facilitarea accesului cat mai larg la tratamente de ultima ora. Hepatita B se transmite foarte usor pe cale sexuala, prin folosirea de instrumente nesterilizate la saloanele de cosmetica si de tatuaje.

In Romania, frecventa cazurilor de hepatita B este mai mare la copii si tineri pana la 18 ani si la persoanele de sex masculin. Hepatita C se transmite prin transfuzii de sange infectat si prin acele folosite la administrarea drogurilor. Ambele tipuri nu au simptome evidente, de multe ori depistarea lor fiind posibila numai la analize.

Boala se transmite prin sange si, netratata, poate evolua spre hepatita cronica si cancer hepatic, afectiuni al caror tratament costa cu mult mai mult decat prevenirea si tratarea in faza incipienta. Ingrijorator este si faptul ca, asa cum o arata statisticile europene, Romania are cel mai mare numar de bolnavi de tuberculoza, de inima si copii cu SIDA.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.