Judecatorii si procurorii cer aminarea intrarii in vigoare a noului Cod Penal sub pretextul unor consultari suplimentare. Si asta dupa ce reprezentanti ai Ministerului Justitiei au sustinut ca noul text de lege este neconstitutional. Magistratii din tara sustin necesitatea modificarii unor paragrafe ale actului normativ, prevazut sa se aplice din 29 iunie.

Judecatori si procurori de la instantele de apel din Alba-Iulia, Bucuresti, Brasov, Craiova si Galati au cerut aminarea momentului in care noul Cod Penal va deveni operational. Acestia au invocat mai multe motive. De exemplu: judecatorii Curtii de Apel Brasov sustin ca regimul juridic al executarii pedepsei contravine hotaririlor CEDO. "Regimul executarii pedepsei accesorii contravine Hotaririi CEDO din 28 septembrie 2004, pronuntata in cazul Sabau si Pircalab vs. Romania", se arata in solicitarea judecatorilor.

Incalca Legea fundamentala. Judecatorul Mihai Eftimescu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, anunta luni ca anumite prevederi din Codul Penal incalca Legea fundamentala si ca ministerul va cere aminarea intrarii in vigoare a acestuia. Eftimescu a invocat citeva articole referitoare la aminarea aplicarii pedepsei pentru persoanele care pot acoperi prejudiciul creat prin infractiunea comisa.

Trebuie aminat pentru ca nu exista un cod de procedura. Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, ne-a declarat ca, in opina sa, noul Cod Penal nu poate intra in vigoare decit insotit de un Cod de Procedura Penala. "Cele doua Coduri ar fi trebuit sa intre in vigoare simultan. Startul pentru aceste legi importante trebuie aminat. Altfel va exista o inadvertenta de substanta intre dreptul material si cel procesual", a concluzionat magistratul Ilie Botos.

Unde-i lege, nu-i tocmeala. De aceeasi parere este si Eckstein Kovacs Peter, senator UDMR, si membru in Comisia juridica din Senat. In opinia acestuia, "a existat destul timp, in intervalul scurs de la adoptare si pina la intrarea in vigoare a acestui act normativ, pentru ca textul sau sa fie studiat de cei interesati. Or, continua politicianul, eu cred ca in spatele propunerii de aminare a intrarii in vigoare se ascunde dorinta de a modifica modificarile. Dar unde e lege, nu e tocmeala", a conchis parlamentarul UDMR.

"Acest Cod trebuie sa intre in vigoare cit mai curind, adica la termenul prevazut" - sustine senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, in calitatea sa de membru al Comisiei Juridice a Senatului. Politicianul liberal invoca "necesitatea reactualizarii legislatiei romane privind infractiunile aparute in ultima perioada, stiut fiind faptul ca unii dintre cei mai inventivi cetateni sint infractorii, iar legile trebuie sa tina pasul cu ei. In plus, textul viitorului Cod Penal este parte a procesului de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana si nu poate fi disociat de negocierile din domeniul justitiei pe care Romania le-a avut cu UE.

Principalele modificari ale Codului Penal contestate

• articolul 108: despre acest articol, Mihai Eftimescu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, sustinea ca incalca Legea fundamentala a tarii, intrucit "vor fi pusi in libertate cei cu bani, in timp ce saracii vor ramine dupa gratii".
• articolul 17: este un paragraf care a stirnit reactii deoarece definitia data infractiunii a fost "prost aleasa". Magistratii sustin ca noua formulare pierde din vedere "legitima aparare" sau "starea de necesitate".
• articolul 35: in cazul tentativei de delict, sustin magistratii, sanctionarea este posibila numai daca legea o prevede in mod expres.

"Nu este un pas inapoi, ci rezultatul unei consultari"

Ministrul justitiei, Monica Macovei, sustine ca nu va face pasi inapoi in procesul de reforma. In acest sens, ministrul a explicat ca a avut mai multe intilniri cu reprezentanti ai magistratilor pentru a discuta proiectele de legi. "Nu este un pas inapoi ci, dimpotriva, rezultatul unei consultari reale si a dorintei noastre de a tine cont de propunerile categoriilor profesionale interesate", a precizat Monica Macovei, intr-un comunicat de presa.

Presedintele CSM, Dan Lupascu, sustinea in urma cu citeva zile ca a avut mai multe discutii cu ministrul de resort, in urma carora s-a convenit ca anumite paragrafe din cele trei legi propuse de ministru sa nu fie schimbate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.