Reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) iau in calcul introducerea in noul Cod al familiei a contractului prenuptial

Maria Muga, secretar de stat in cadrul MMSSF, ne-a declarat ca, in a doua jumatate a acestui an, in cadrul ministerului se va crea un grup de lucru care se va ocupa de noul Cod al familiei. Acesta va contine un capitol aparte ce se va referi la Contractul Premarital. "Toate acestea vizeaza armonizarea legislatiei romanesti cu cea a UE. Capitolele din Codul familiei care trebuie armonizate se refera la obligatiile sotului, violenta in familie si drepturile copilului. Luam in calcul si introducerea Contractului Premarital", a afirmat Maria Muga. Ea a precizat ca, inainte de elaborarea proiectului de lege, vor avea loc consultari cu reprezentantii societatii civile.

In caz de divort vor fi eliminate divergentele

Bogdan Ionescu, avocat in Baroul Bucuresti, afirma ca, in momentul de fata, nu exista reglementari premaritale. Exista doar intelegeri incheiate in fata unui notar, dar care nu constituie proba in instanta in caz de divort. "O lege bine facuta pe acest capitol este binevenita. Contractul Premarital se incheie intre doi viitori soti, de comun acord. In act se specifica bunurile patrimoniale cu care participa fiecare sot in cadrul unei casnicii si se urmareste eliminarea divergentelor ce pot surveni in cazul divortului sau al decesului.

Contractul Premarital poate rezolva si situatiile legate de bunurile patrimoniale in cazul unei mosteniri, in situatia in care e vorba despre doi soti care au copii din alte casatorii. In asemenea situatii, bunurile revin exclusiv copiilor din prima casatorie, copiii vitregi neavind nici un drept. In alte tari exista reglementari in acest sens, asa ca ar trebui sa existe si la noi", precizeaza Bogdan Ionescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.